Patrimoni La Selva

La gestió col·laborativa dels recursos patrimonials de la Selva com a base per al seu desenvolupament econòmic i social

Projecte subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals

 

PRESENTACIÓ

 

La comarca de la Selva disposa d’importants recursos patrimonials, entorn dels quals els últims anys s’estan desenvolupant diversos projectes per a la seva posada en valor (Rutes culturals de la Selva, Vescomtat de Cabrera, Camí de Sant Jaume, Xarxa d’itineraris de senderisme, cicloturisme i BTT, etc.). D’altra banda, la comarca compta amb una base econòmica amb un important pes del sector turístic que fa temps cerca estratègies de diferenciació, diversificació i desestacionalització de l’oferta.

El moment actual representa, per tant, una oportunitat per redimensionar aquest patrimoni amb una visió àmplia i de conjunt de tot el territori, que permeti que aquests recursos es converteixin en un factor potent pel desenvolupament comarcal.

Objectiu

Impulsar la gestió col·laborativa entorn dels recursos patrimonials per contribuir al desenvolupament i la dinamització del territori comptant amb la participació dels diferents agents clau de la comarca.

 

Accions

- Impulsar el lideratge de les administracions locals entorn de la valorització dels recursos patrimonials.

  • Estimular el debat polític i tècnic dels municipis a partir de posar a l’abast exemples d’experiències i bones pràctiques  aplicables a la comarca.
  • Identificar i ordenar els recursos patrimonials de la comarca segons uns àmbits de referència.
  • Fer sessions de debat i cercar compromisos conjunts per avançar en la valorització del patrimoni de forma compartida a la Selva.

- Afavorir el teixit empresarial i l’emprenedoria a través de visualitzar l’oferta actual i les oportunitats de negoci i de creació de nous productes entorn dels recursos patrimonials. 

  • Trobar experiències i casos d’èxit en la relació patrimoni-generació de negoci d’empreses i emprenedors.
  • Debatre sobre barreres i oportunitats del sector empresarial, crear contactes i generar sinergies.

- Cooperar amb entitats, centres d’ensenyament i de recerca per impulsar el reconeixement i l’ús social dels recursos.

  • Identificar les necessitats i maneres de percebre i utilitzar els recursos patrimonials per part de la ciutadania.
  • Debatre sobre les necessitats i iniciatives d’innovació social entorn dels recursos patrimonials.

- Impulsar un instrument de pacte i de col·laboració pública i privada que permeti emprendre accions conjuntes i coordinades a escala comarcal per a la gestió dels recursos patrimonials.

  • Fer un debat conjunt entre administració local, sector empresarial i social plantejant escenaris de futur, línies de treball col·laboratiu i cercant compromisos.
  • Crear una taula local o equip motor d’agents públics i privats que es corresponsabilitzin  per treballar a curt i llarg termini entorn dels recursos patrimonials, facilitar la seva gestió i millorar-ne l’impacte econòmic i l’ús social
  • Identificar projectes pilot per iniciar el treball conjunt.

 

Calendari

Juny – setembre: Treball amb els municipis, empreses i entitats: posada en contacte, entrevistes i identificació i cerca d’informació.

Octubre – novembre: Tallers participatius.

Desembre: Constitució de la taula local o  equip motor i identificació de projectes pilot.

 

El projecte compta amb l’assistència tècnica de:

  • Kultura. Idees i estratègies per al patrimoni SL.
  • Coperfield for Social Good SL.
  • Umbrella Digital Partner SL.

Infografia de presentació

infografia

Vídeo de presentació  

 

DOCUMENTS

Univers #PatrimoniLaSelva

univers patrimoni selva

MATERIAL DELS TALLERS

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.