La població de Lloret de Mar acull la primera sessió informativa a la comarca sobre les despeses hipotecàries i altres clàusules bancàries abusives

 

Gairebé totes les hipoteques variables presenten irregularitats i clàusules abusives

La població de Lloret de Mar va acollir la primera sessió informativa a la comarca sobre les despeses hipotecàries i altres clàusules bancàries abusives.

El passat dilluns 11 de març, es va fer una xerrada informativa a la sala de plens de l’Ajuntament de Lloret de Mar sobre les despeses hipotecàries i altres clàusules bancàries abusives organitzada per l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) amb la col·laboració de la l’Oficina Comarcal de Consum del Consell Comarcal de la Selva i l’Agència Catalana del Consum.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb la seva recent sentència de 25 de gener de 2024, manté la porta oberta perquè les persones que van signar la seva hipoteca abans de juny de 2019 puguin reclamar la devolució de les despeses de constitució, considerades abusives pel Tribunal Suprem l’any 2015.

Davant la transcendència d’aquesta sentència, i en el marc de les activitats de celebració del Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores, el 15 de març, s’ha dut a terme la primera actuació informativa a la comarca.

La sessió ha anat a càrrec del tècnic matemàtic especialista Guillem Bou Bauzà i de Fèlix Alonso Cantorné, ex- director general de Consum de les Illes Balears i diputat al Congrés. Ha obert i ha tancat l’acte Frederic Guich, regidor de l’àrea de Consum.

L’acte va posar èmfasi en com identificar els costos de constitució de les hipoteques com són la taxació, la notaria, el registre de la propietat i la gestoria. També es va parlar d’altres aspectes importants a tenir en compte i que cal incloure en la reclamació al banc com són l’interès legal del diner, la correcció dels cobraments (en el supòsit que s’hagin capitalitzat aquestes despeses en el préstec hipotecari) i com calcular-ho.

La sessió també va servir per assessorar i resoldre dubtes dels assistents, que van participar-hi activament, tant pel que fa a les despeses hipotecàries com a d’altres aspectes abusius, com la comissió d’obertura, la clàusula d’anticipació, els desequilibris existents en les hipoteques d’IRPH i les hipoteques REDAL (Redito ad libitum), que són les hipoteques que no inclouen la fórmula d’amortització del prèstec, un nou paradigma en què els dos ponents estan treballant.

Sobre aquest tema el regidor va explicar que les administracions “estem per defensar els nostres veïns i veïnes, els consumidors, que potencialment són víctimes, com bé ens han demostrat els ponents, d’irregularitats que perjudiquen els nostres interessos econòmics”.

També va afegir que “només, serà possible revertir aquesta situació i que les entitats bancàries ens cobrin només el que ens han de cobrar, si coneixem els nostres drets, i va fer una crida a la ciutadania a utilitzar els serveis públics de consum. Va concloure l’acte amb la frase: “Paguem uns impostos i aquests impostos han de revertir en servei, i nosaltres (referint-se a les administracions de Consum) som SERVEI!”

La xerrada va estar molt interessant i van assistir-hi  una quarantena na de persones.

Més informació a la web https://consum.gencat.cat/ca/detalls/noticia/Reclamar-despeses-hipotecaries

 

 

 

 

 

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.