Jordi Tomàs Guilera és el guanyador de la XV Beca de Recerca La Selva

 El Consell Comarcal de la Selva convoca anualment aquesta beca, que organitza el Centre d'Estudis Selvatans i que compta amb el suport de la Diputació de Girona

L'objectiu és promoure la realització de treballs d'investigació en ciències socials i humanes en l'àmbit històric de la comarca

 

Jordi Tomàs Guilera és el guanyador de la XV Beca de Recerca La Selva, que convoca anualment el Consell Comarcal de la Selva i que organitza el Centre d’Estudis Selvatans. Enguany, el projecte  de recerca premiat es titula: “Les missions de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya a la comarca de la Selva”. Ha estat  escollida entre les nou que es van presentar, gairebé totes prou interessants i ben argumentades i que tracten temàtiques relacionades amb les ciències socials i humanes tal com es demana en les bases de la convocatòria.

La decisió del jurat, que es va reunir per videoconferència seguint les mesures derivades de la COVID-19, va ser presa per unanimitat després d’examinar les obres presentades en la convocatòria d’enguany. El jurat estava format per Pere Fernàndez, conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Selva; Joan Llinàs, president del Centre d’Estudis Selvatans; Joaquim Mateu, tècnic del Museu Etnològic del Montseny, la Gabella; Narcís Figueras, professor de la Universitat Oberta de Catalunya, i finalment, Joaquim Carreras, director de l’Arxiu Comarcal de la Selva, que actuava com a secretari.

El jurat també va esmentar l’especial interès del treball presentat per Albert Jail Díez, titulat: “Espais de memòria antifranquista a la comarca de la Selva”.

La proposta guanyadora situa el seu camp d’estudi en les visites, en el vocabulari de l’època missions, que es van fer pel país entre els anys 1922 i 1936 a la recerca de cançons i tonades populars, promogudes pel mecenes Rafael Patxot i coordinades per l’Orfeó Català. Els protagonistes de la recerca van recórrer bona part del país, i les visites a la comarca de la Selva es van realitzar els anys  1923, 1924 i 1929. Es tractava de Joan Tomàs, Bartomeu Llongueras i Joan Amades. Un dels protagonistes de la recerca, el músic Joan Tomàs i Parés, era l’avi del guanyador de la Beca de Recerca.

El 2022 es commemora el centenari de l’inici de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i, per tant, la Beca de Recerca pot contribuir a enriquir des de la comarca de la Selva les aportacions i activitats que es preveu que es vagin realitzant.

El guanyador de la Beca de Recerca La Selva 2021 podrà desenvolupar el seu projecte realitzant una recerca que podrà dur a terme fins al 31 de gener de 2023. El jurat podrà seguir el desenvolupament del treball mitjançant un tutor. Com a part del seguiment, sis mesos després de l'adjudicació de la beca, el beneficiari presentarà una memòria de l'estat de la investigació.

Cultura

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.