La població de Brunyola acollirà la 28a edició de la Fira de l’Avellana de la Selva

Aquest any, a la Fira de l’Avellana es posarà una atenció especial al paper que ha tingut la dona a l’hora de preservar i mantenir el cultiu de l’avellana en aquest territori

 

 

La Fira s’ha presentat aquest dijous al migdia a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona

La població de Brunyola es convertirà de nou en la capital catalana de l'avellana amb la celebració de la 28a edició de la Fira dedicada a aquest fruit sec, que se celebrarà els dies 1 i 2 d’octubre.

L'esdeveniment s’ha presentat aquest dijous, 29 de setembre, al migdia a la seu de la Generalitat de Catalunya amb la intervenció del cap del servei de Coordinació i Gestió Territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Quim Xifra; el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l'alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort, i el president de l’Associació de l’Avellana de Brunyola i comarques gironines, Albert Horta.

En el marc de la presentació, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha elogiat el poble de Brunyola a voler tirar endavant al seu dia una Fira d’aquestes característiques tot i les dificultats que això li va poder comportar pel fet de ser un poble petit. Per això, des del Consell, com no podia ser d’altre manera, ha dit Balliu “es va donar i s’ha continuat donat el suport logístic necessari perquè poguessin fer realitat, any  rere any, aquesta Fira.” En aquest sentit, Balliu ha destacat el compromís del poble de Brunyola amb el sector de l’avellana i més tenint en compte la situació viscuda els darrers anys.

El màxim responsable del Consell Comarcal de la Selva també ha volgut fet incís el paper ha tingut la dona a l’hora de preservar i mantenir el cultiu de l’avellana en aquest territori. Balliu ha recordat que el paper de la dona en el món rural a Catalunya ha estat fonamental per garantir la continuïtat dels projectes agrícoles i ramaders que durant centúries han donat caràcter específic al nostre territori. En aquest sentit, tal com ha assenyalat, i si volem que el cultiu de l’avellana continuï essent un element característic del nostre territori, i que esdevingui un producte de qualitat i de prestigi a la pagesia de Brunyola i la comarcals de la Selva, “hem de tenir molt present el paper que hi fan les dones que en moles ocasions són el pal de paller que permeten mantenir aquest cultiu tradicional a la nostra comarca”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort, ha assegurat que “un any més estem molt il·lusionat davant d’una de les festes més importants de l’any del nostre municipi”.

En el transcurs de la seva intervenció, Mascort ha explicat que l’avellana fa molts anys que es conrea al territori i que recentment ha rebut el reconeixement com a producte d’excel·lència de proximitat per la seva qualitat. Així mateix, l’alcaldessa ha agraït la col·laboració i el treball de totes les persones voluntàries que amb el seu treball i la seva dedicació han fet possible que la Fira sigui una realitat any rere any. En aquest sentit, també ha fet especial èmfasi el paper que hi ha jugat  Així mateix ha recordat la implicació de l’ens selvatà en aquesta Fira des de la seva primera edició ja que, segons ha assegurat, de no ser així, segurament no s’hagués pogut tirar endavant.

El cap del servei de Coordinació i Gestió Territorial dels serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Quim Xifra  ha fet especial èmfasi a la importància del sector de l’avellana a les comarques gironines i també de la gran tasca que s’ha dut a terme des de l’Associació Avellana de Brunyola i comarques gironines. En aquesta línia, Xifra ha destacat la bona entesa que hi ha hagut des de sempre amb els productors i la bona sintonia que hi ha hagut des de l’inici de la posada en marxa del’Associació Avellana de Brunyola, que té l’objectiu de donar a conèixer la producció d’avellanes d’uns quants municipis de la província de Girona i promoure’n la seva comercialització.

 

Finalment Albert Horta, president de l’Associació Avellana de Brunyola ha recordat la necessitat que hi havia de crear una marca, que identifiqués l’avellana produïda en aquesta zona certificant que s’ha obtingut d’avellaners plantats a la província de Girona i que compleixen els requisits per produir avellanes de màxima qualitat.Aquesta evolució que ha tingut la fira, amb la creació de l’Associació Avellana de Brunyola i la Marca Col·lectiva Avellana de Brunyola ha permès el desenvolupament econòmic dels municipis de la comarca. I l’avellana de Brunyola, n’és un clar exemple, i més si tenim en compte que un municipi compta amb prop de la meitat dels avellaners de la província de Girona, i recull 470 tones anuals d’avellana. 

 

A més de Brunyola, a la comarca de la Selva la producció d’avellana es localitza a Amer, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar, de la comarca de la Selva. També n’hi ha a Bescanó i Vilablareix, del Gironès. En total són 8 municipis selvatans i 2 del Gironès.

                                   

La fira recupera el 100 per cent de les activitats

El tret de sortida de la Fira tindrà lloc dissabte al migdia amb la inauguració de la fira, que comptarà amb la presència de la directora dels Serveis Territorials del DARP, Elisabeth Sànchez; el diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local,Jordi Camps; l’alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort;  i el conseller de cultura, Pere Fernàndez. L’acte se celebrarà a la plaça de l’Església i està previst que hi assisteixin diversos alcaldes selvatans.

Seguidament serà el torn del pregó inaugural “Tres dones, representants de tres generacions d’avellaners a Brunyola”, a càrrec d’Assumpció Tomàs, Raquel Dana i Marta Planella. Enguany, la Fira posa una atenció especial al paper que ha tingut la dona al sector de l’avellana.

 A la tarda, es faran diverses activitats paral·leles com una caminada per les explotacions d’avellaners amb demostració d’eines del camp, un taller de manualitats infantils: estampació amb vegetals a càrrec de Rosa Rios, una visita guiada per a nens a càrrec de Lourdes Serra i una animació infantil amb el grup Xancleta.

El darrer acte del dissabte serà el Sopar Popular, que enguany arriba a la setena edició. Es celebrarà a la plaça de Brunyola, a partir de dos quarts de nou del vespre, i comptarà amb l’espectacle de màgia a càrrec del Mag Nani Cal reservar prèviament trucant al telèfon 972423214. Aquesta proposta és impulsada per l’Associació de Joves de Brunyola i Sant Martí Sapresa.

El segon dia de Fira, l’activitat s’iniciarà a les deu del matí amb una conferència  tècnica “Avellanes: realitat, problemes i perspectives”, a càrrec de Claudio Sonnati, doctor agrònom, tècnic expert en el cultiu de l’avellana i representat de taula de fruita en clova del Ministero delle Politiche Agricole Alimentari e Forestale d’Itàlia.

Paral·lelament, a dos quarts d’onze del matí, es farà una visita guiada al castell de Brunyola, mentre que al migdia hi haurà una missa amb l’acompanyament musical de la coral Retorn Planenc a l’església parroquial. Seguidament es farà un concert a càrrec de la mateixa coral. A la tarda, a partir de les quatre, es faran les darreres visites al castell, i poc després es farà una audició de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de l’Escala a la plaça de Brunyola.

Com a novetat, el diumenge a la tarda es farà un programa en directe des de la mateixa plaça de l’Església a càrrec de Ràdio Marina. Durant més de tres hores, passaran pels micròfons d’aquesta emissora diverses persones vinculades amb la Fira de l’Avellana, entre els que hi ha en Joan Carles Codolà, artífex de la Fira; l’alcaldessa, Anna Maria Mascort i el president del Consell, Salvador Balliu; diversos productors i representants del Col·lectiu Avellana de Brunyola i, també, les dones que enguany protagonitzaran el pregó inaugural.

A partir de les sis de la tarda, s’iniciaran els tradicionals concursos es faran com cada any a la plaça de Brunyola amb el VI Concurs de collir avellanes, Memorial Joan Horta; el XX Concurs internacional d’esclovellar avellanes, Memorial Joan Mascort; i la XIII Cursa amb sacs a l’esquena, Memorial Pere Parera.

Abans de l’arribada del vespre els visitants podran gaudir d’una cantada d’havaneres amb el grup Els Pescadors de l’Escala, entorn de dos quarts de set del vespre i també podran beure rom cremat, totes dues activitats es faran a la plaça de Brunyola. La cloenda de la fira  d’enguany es farà poc després de les nou del vespre

Les propostes del programa d’aquest 2022, però, encara no hauran acabat del tot. El dissabte 8 d’octubre la plaça de Brunyola serà l’escenari del 16è Concert Avellana Jove amb les actuacions musicals de Germà Negre, Masovera Barbuda i Animal’s dj’s. Serà a partir de les onze del vespre.

 

 

 

 

Cultura

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.