El castell de Montsoriu obrirà al públic durant tots els dies del Pont de Tots Sants
El castell de Montsoriu obrirà al públic durant tots els dies del pont de Tots Sants, concretament del dijous 27 d’octubre al dimarts 2 de novembre. L’horari serà de les deu del matí a les cinc de la tarda. Si bé la venta d’entrades es farà fins a una hora abans del seu tancament, és a dir, a les quatre de la tarda. Aquelles persones que vulguin sol·licitar una visita guiada cal que ho facin a través del web www.montsoriu.cat.
El president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, ja ha avançat que durant aquest pont de Tots Sants, tenint en compte les xifres de visitants dels anys anteriors així com la climatologia d’aquestes darreres setmanes, s’espera una gran afluència de visitants. En aquest sentit, Garriga ha explicat que, en cas que sigui necessari, i per donar resposta a les necessitats s’incrementaran el nombre de visites guiades. De fet, tradicionalment durant els mesos de tardor l’afluència de visitants és molt important i donat que aquesta tardor hi han diversos ponts visitar el castell de Montsoriu pot ser una molt bona opció a l’hora de programar una sortida.
Per tot això, des del Patronat del Castell de Montsoriu i el Consell Comarcal de la Selva estan duent a terme campanya de comunicació que aposta pel turisme de proximitat, concretament per la comarca de la Selva i fent-ho extensiu a les comarques properes com poden ser Osona, Maresme, Gironès, Garrotxa, Baix Empordà però no oblidant el Vallès Occidental i Oriental, que també representen una percentatge important en el nombre de visites anuals. La campanya es va iniciar a principis d’any amb la participació del castell de Montsoriu al programa Batalla Monumental que TV3 va emetre durant els mesos de gener i febrer en què el monument va passar a la gran final i va aconseguir quedar en tercera posició, La campanya de comunicació s’allargarà fins per les festes de Nadal.
El perfil del visitant que puja a Montsoriu té un interès per la cultura i això fa que la major part de les persones que el visiten prèviament hagin sol·licitat la visita guiada a través del web www.montsoriu.cat. Per tant, tal com ha assenyalat el president del Patronat, Pere Garriga, s’espera que aquests dies de tardor siguin molts els visitants que pugin a Montsoriu per veure el que és considerat el gran castell gòtic de Catalunya, centre del poder militar del Vescomtat de Cabrera.
L'Espai Cabrera dona contingut a l’oferta ja existent a l’entorn del castell de Montsoriu i a altres elements patrimonials dels Cabrera a la comarca de la Selva
Des del passat 23 de setembre, les persones que visiten el castell de Montsoriu i altres elements patrimonials dels Cabrera a la comarca de la Selva disposen de L'Espai Cabrera. Un nou espai que dona contingut a l’oferta ja existent a l’entorn del castell de Montsoriu i a altres elements patrimonials dels Cabrera a la comarca de la Selva. A la planta baixa del nou equipament, s'hi ha ubicat una gran sala de projeccions polivalent, amb capacitat per a 70 persones, on es projectarà l’audiovisual Els Cabrera, el poder d’una gran nissaga.
Aquesta projecció explica els orígens dels vescomtes de Girona-Cabrera i com, al voltant del terme del castell de Montsoriu (el nucli inicial del seu patrimoni), van arribar a convertir-se en una de les nissagues més importants de la Catalunya medieval. Montsoriu va ser durant 400 anys el cap i casal del vescomtat de Cabrera i el centre del seu poder.
Per explicar això ha sigut necessari emprendre un important projecte de creació de tres grans models virtuals del castell de Montsoriu per tal d’explicar com va anar evolucionant al llarg dels segles. Aquest treball ha sigut possible mercès a la informació recollida al llarg de 30 anys d’intervencions arqueològiques en el castell dirigides pel Museu Etnològic del Montseny.
Un patrimoni que ara l’Espai Cabrera, ens acosta mitjançant la tecnologia 3D i una producció cinematogràfica d’alta qualitat, on escenaris històrics i personatges recreats permeten reviure amb tot el seu esplendor una de les històries més apassionants del nostre passat.
La creació d’aquests models virtuals s’ha realitzat dissenyant-los, construint-los i utilitzant les últimes tecnologies perquè aquests models puguin servir per a projectes futurs, com a punts de realitat virtual i realitat augmentada al Museu o al castell de Montsoriu.
L’audiovisual resultant està centrat en tres àmbits: l’evolució arquitectònica del castell; l’àmbit territorial del vescomtat de Cabrera i la seva evolució al llarg de l’edat mitjana, i la història de la família vescomtal.
S’ha produït amb una alta qualitat cinematogràfica, digna de les millors sèries de ficció del moment, tant pel que fa a la producció, les reconstruccions històriques amb actors reals, com en els models virtuals i les imatges digitals.