El Ple aprova una moció a favor de la diversitat afectivo- sexual i de gènere i per la igualtat de drets de les persones LGTBI, amb l’adhesió dels grups polítics comarcals d’En Comú-En Comú Guanyem, JxC, IdS i el PSC
La moció s’ha aprovat en el ple celebrat aquest dimarts, 14 de juny, a les 17.30 h a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Selva
El Ple del Consell Comarcal de la Selva ha aprovat una moció a favor de la diversitat afectivo-sexual i de gènere i per la igualtat de drets de les persones LGTBI, amb l’adhesió dels grups polítics comarcals d’En Comú-En Comú Guanyem, Junts per Catalunya, Independents de la Selva i Partit Socialista de Catalunya.
En l’exposició de motius, el representant d’En Comú- En Comú Guanyem que ha presentat aquesta moció ha explicat que el camí recorregut pel moviment LGTBI+ ha aportat nombroses fites i la consecució de drets en matèria de llibertat sexual i de gènere que han beneficiat no només a les persones LGTBI+, sinó tota la ciutadania. Però, tot i els avenços socials dels darrers anys, les persones LGTBI+ segueixen vivint importants desigualtats estructurals que les col·loquen en una situació de precarietat i vulnerabilitat. Eliminar aquestes desigualtats implica fer polítiques reals i efectives contra la discriminació i la desigualtat social.
En l'actualitat, existeixen diferents lleis autonòmiques LGTBI+ que reconeixen els drets del col·lectiu. En el cas de les persones trans*, aquestes lleis estableixen l'autodeterminació del nom i la identitat de gènere, però, tenen les limitacions pròpies de les competències autonòmiques. Aquesta situació genera desprotecció i discriminacions, a banda d’importants desigualtats territorials. Al mateix temps, posa de manifest l’insuficient i obsolet marc legislatiu espanyol pel que fa als drets de les persones LGTBI+. Es fa evident la urgència de legislar a escala estatal, a partir dels estàndards europeus de drets humans, per abordar la discriminació i garantir la igualtat.
A Catalunya, la Llei 11/2014, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, recull moltes de les reivindicacions històriques dels moviments socials LGTBI+. Però, com reclamen diferents entitats i col·lectius del teixit associatiu català, la implantació real de la Llei 11/2014 dista molt de ser una realitat; una llei que gairebé mai ha comptat amb prou recursos per a la seva implementació efectiva ni tampoc per alseu desplegament territorial. Cal una implementació efectiva de la Llei 11/2014 i que es compleixi arreu. En l’àmbit de la salut, la llei preveu mesures relatives a l’accés a la salut sense discriminació i: inclou apartats sobre l’atenció a persones trans* des d’una perspectiva no patologitzant, els drets de les dones lesbianes i bisexuals a la reproducció assistida, l’accés als mètodes preventius que garanteixen pràctiques sexuals més segures o la formació del personal sanitari en matèria de diversitat afectivo sexual i de gènere. Tanmateix, en la pràctica, a Catalunya, existeixen importants desigualtats territorials pel que fa a l'accés a la salut de les persones LGTBI. Tampoc l’accés a les tècniques de reproducció assistida per a dones lesbianes, bisexuals o sense parella masculina està garantit territorialment i segueix centralitzat a Barcelona. Mentre que en matèria de salut sexual només existeix un únic servei públic a tota Catalunya, situat a Barcelona, per a la prevenció, la detecció i el tractament precoç d’ITS (infeccions sexualment transmissibles), que ofereix un servei ràpid de cribratge d'ITS i per a l'administració de PreP (profilaxi preexposició). Calen urgentment polítiques i recursos per eliminar aquesta iniquitat territorial i la discriminació sanitària cap a les persones LGTBI+.
Pel que fa a l’àmbit laboral, la discriminació per raó d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere segueix sent una realitat al món del treball. L’article 21, de la Llei 11/2014, dedicat a les mesures i actuacions en matèria d’ocupació, recull l’obligatorietat del Departament d’Empresa i Treball de desplegar estratègies per la inserció laboral de les persones trans* i mesures adreçades a evitar qualsevol mena de discriminació laboral de les persones LGTBI+. És una urgència i una obligació que la Generalitat, en coordinació amb el Servei d’Ocupació de Catalunya, desenvolupi més programes d'inserció sociolaboral per a persones trans que contribueixin a la reducció de les dificultats afegides del col·lectiu a l’àmbit laboral. En la mateixa línia, s’han de destinar recursos econòmics als municipis per a adaptar i millorar els serveis locals d’inserció laboral. Donar resposta a aquestes desigualtats des de l’Administració local és clau per a garantir els drets laborals de les persones LGTBI+.
En l'àmbit de la prevenció i l’atenció en violències, és prioritari dotar de recursos als municipis perquè, a través dels SAI (Servei d’atenció integral a persones LGTBI+) locals i comarcals, els ens locals puguin garantir a les persones LGTBI+ que pateixen o es troben en risc de patir qualsevol classe de violència o discriminació el dret a rebre de manera immediata una protecció integral, real i efectiva. Calen també polítiques efectives informació, formació i sensibilització, que facin de les ciutats i pobles espais segurs per a la diversitat afectiu-sexual i de gènere en totes les seves manifestacions.
Sense dubte, la crisi socioeconòmica generada per la COVID-19 ha agreujat la situació de les persones LGTBI+ més vulnerables. Les crisis sempre tenen sempre un component de classe, procedència, gènere i orientació sexual, i l'increment de la precarietat ha deixat sense recursos moltes persones. Els àmbits de la salut i ocupació són claus, però donada la situació d'emergència habitacional, calen de forma urgent polítiques socials en l'àmbit de l'habitatge. Es necessiten ajuts al lloguer, espais d'acollida i albergs, especialment, per a aquelles persones joves que viuen situacions de LGTBIfòbia en l'àmbit familiar o nucli de convivència i necessiten iniciar processos d'emancipació. A més, cal dotar de recursos la Llei 11/2014 per fer efectiva la seva implantació en tots els sectors d'intervenció amb tota una bateria de polítiques que no deixin enrere a ningú i una projecció justa dels serveis públics, amb una mirada transversal i global. S'han de desenvolupar polítiques socials per aconseguir la plena igualtat social de les persones LGTBI. Es tracta de convertir la igualtat formalment ja reconeguda a la llei catalana en igualtat real i efectiva.
Per tot això, el Ple del Consell Comarcal ha pres els acords següents:
Primer.- Instar el Govern espanyol i al Ministeri d'Igualtat a iniciar el tràmit i aprovar en aquesta legislatura un marc legal en matèria de drets LGTBI+ que garanteixi la plena igualtat i el reconeixement de la diversitat afectivo-sexual i de gènere i que inclogui la despatologització i autodeterminació de gènere, així, com l’abordatge integral de polítiques per intervenir en les desigualtats estructurals que viuen les persones LGTBI+.
Segon.- Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a dotar la Llei 11/2014 dels recursos necessaris per a la seva implementació amb el desenvolupament de polítiques efectives per abordar la discriminació de les persones LGTBI+ en els diferents sectors d’intervenció, com ara; la salut, l’ocupació, l'habitatge, l’educació, la cultura, el lleure i l’esport, els mitjans de comunicació, la formació i sensibilització de professionals, l’atenció des dels serveis socials i el reconeixement de la diversitat familiar.
Tercer.- Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Departament de Salut a posar fi a la discriminació sanitària cap a les persones LGTBI+ i la iniquitat territorial; a implementar una model d'atenció a persones trans* no patologitzant desplegant més unitats de referència territorial; a garantir l’accés a les tècniques de reproducció assistida per a dones lesbianes, bisexuals o sense parella masculina i a desenvolupar serveis de salut sexual per a la prevenció, la detecció i el tractament precoç d’ITS, amb serveis ràpids de cribratge d'ITS i per a l'administració de la PreP.
Quart.- Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Departament d’Empresa i Treball i Departament de Drets Socials, tal com hi obliga l’article 21 de la Llei 11/2014, a desplegar estratègies per a la inserció laboral de les persones LGTBI+ i mesures adreçades a evitar qualsevol classe de discriminació laboral. La Generalitat, en coordinació amb el Servei d’Ocupació de Catalunya, ha de desenvolupar més programes d'inserció sociolaboral per a persones trans que contribueixin a la reducció de les dificultats afegides del col·lectiu a l’àmbit laboral. En la mateixa línia, s’han de destinar recursos econòmics als municipis per adaptar i millorar els serveis locals d’inserció laboral.
Cinquè.- Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya, i els departaments competents en la matèria, a dotar de recursos els municipis perquè, a través dels SAI (Servei d’Atenció Integral a persones LGTBI+) locals i comarcals, els ens locals puguin garantir a les persones LGTBI que pateixen o es troben en risc de patir qualsevol classe de violència o discriminació el dret a rebre de manera immediata una atenció integral, real i efectiva.
Sisè.- Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya, i la resta de departaments competents en la matèria, a desenvolupar urgentment polítiques socials en l’àmbit de l’habitatge per a la població LGTBI més vulnerable, especialment, persones joves que viuen situacions de LGTBIfòbia en l’àmbit familiar o nucli de convivència i necessiten iniciar processos d’emancipació.
Setè.- Aquest Consell Comarcal es compromet a incrementar els recursos tècnics i econòmics pel desenvolupament de polítiques per la diversitat afectivo sexual i de gènere, treballar per ampliar el pressupost comarcal en matèria de polítiques LGTBI+ i garantint les condicions perquè les polítiques LGTBI+ es prioritzin i es consolidin.
Vuitè.- Desenvolupar polítiques efectives d’erradicació de la LGTBIfòbia amb recursos d’informació i atenció, formació i sensibilització, que facin de les nostres ciutats i pobles espais segurs per a la diversitat afectiu-sexual i de gènere en totes les seves manifestacions.
Novè.- Desplegar estratègies per a la promoció dels drets laborals de les persones LGTBI+ tals com: adaptar i millorar la capacitat de resposta dels serveis d’inserció laboral; incorporar a les convocatòries de subvencions criteris d’igualtat d’oportunitats; incorporar la perspectiva de la diversitat afectivo-sexual i de gènere en programes municipals d’ocupació i d’inserció laboral adreçats a persones vulnerables, així com fomentar la contractació de persones LGTBI+, especialment, de dones trans*, a través de programes de treball i formació.
Desè.- Garantir habitatge social immediat per a persones LGTBI+ en situacions de LGTBIfòbia i que estan vivint en condicions de precarietat habitacional, ampliant les places d’emergència i els recursos d’habitatge d’inclusió de les entitats socials, així com els ajuts al lloguer.
Onzè.- Donar trasllat d’aquests acords a les presidentes del Congrés dels Diputats i del Parlament de Catalunya per tal que ho traslladin a tots els grups de les seves cambres i a les entitats que considerin convenient, als departaments de Drets Socials i Igualtat i Feminismes i al Ministerio d’Igualtat, així com fer-ne difusió a les xarxes, a la pàgina web i per altres canals de comunicació del Consell.