L'Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva presenta els resultats de l'any 2020

Els serveis en línia de l’Oficina Jove atenen més de 3.000 consultes juvenils en un 2020 marcat per la Covid-19

 

Aquest 2020, l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha impulsatnous projectes i ha potenciat la seva presència digital per talde respondre a les necessitats actuals i continuar essentreferents tant per als joves comper als professionals de joventut de la comarca

 

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha presentat els resultats del 2020, en un any que ha estat marcat per la pandèmia de la Covid-19 i que ha obligat a readaptar els serveis i projectes, crear noves línies d’actuació i apostar per polítiques de joventut afines a la necessitat d’aquest moment històric.

Durant el primer trimestre del 2020, l’Oficina Jove del Consell s’ha mantingut activa realitzant accions majoritàriament presencials tant a les dependències del Consell Comarcal de la Selva, com als instituts o espais joves de la comarca.

A partir de mitjans de març del 2020, a causa de la pandèmia de la Covid-19 i coincidint amb l’inici del confinament domiciliari, l’Oficina Jove incorpora el servei en línia per donar resposta a les necessitats actuals i amb l’objectiu de garantir la qualitat dels serveis i l’atenció a les persones joves de la comarca.

Actualment, aquesta oficina segueix funcionant, de manera que les persones joves poden escollir ser ateses presencialment o de forma virtual.

El conseller de Joventut de l’ens selvatà, Joan Antoni Hervias, ha explicat que malgrat la situació d’excepcionalitat durant l’any 2020 s’han realitzat un total de 3.211 consultes de diferents temàtiques a joves de 16 a 35 anys. En aquest sentit, Hervias ha recordat que “cal tenir en compte que a partir del març es deixen de fer activitats als instituts i als espais joves (estaven tancats) i aquestes no es reprenen fins al setembre”. Per això, ha continuat, es veuen reduïdes les consultes amb relació a l’any anterior. Tot i així es mantenen les atencions als principals serveis de l’Oficina Jove del Consell, entre les quals destaquen un total de 109 atencions en el servei de treball i formació (orientacions individuals, xerrades sobre la temàtica,...); 8 al servei de mobilitat internacional; 175 en el marc de referent d’ocupació; 286 al servei d’informació juvenil, i altres accions derivades dels serveis com els 103 joves participants al joc en línia de treball, enviament d’infografies sobre temes laborals i formatius o gravació d’un vídeo sobre una experiència de mobilitat internacional. 

 

Potenciar nous projectes

Aquest 2020, l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha impulsatnous projectes i ha potenciat la seva presència digital per talde respondre a les necessitats actuals i continuar essentreferents tant per als joves com per als professionals de joventut de la comarca. En aquest sentit, el conseller de Joventut, Joan Antoni Hervias, ha explicat que l’Oficina ha dut a terme un informe sobre els efectes del confinament derivat de la pandèmia en els joves d’entre 12 i 35 anys de la Selva. L’informe analitza els resultats del qüestionari en línia en què han participat 656 joves dels gairebé 26 municipis de la comarca; per tant, esdevé un document de referènciaper analitzar la realitat juvenil del moment. 

En aquest punt, Hervias també ha destacat la tasca que ha fetl’Oficina Jove durant els mesos d’estiu liderant l’assessorament a entitats i empreses de la comarca que han organitzat activitats de lleure. Aquest servei ha estat clau per tal de garantir la qualitat de les accions i el compliment dels protocols i el decret de lleure vigent. S’ha creat, tal com ha explicat el mateix conseller, conjuntament amb la Direcció General de Joventut, documentació d’interès i actualitzada, s’han fet atencions individuals i grupals per aclarir dubtes en bona part dels municipis i s’ha organitzat una reunió informativa on han participat prop d’un centenar d’entitats de la comarca.

Per tal de fer efectiu el treball de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva, durant l’any 2020 s’ha fet un esforç per augmentar la presència i l’actualitzaciódeles xarxes socials i la pàgina web, reforçant i generantnou contingut, mantenint el contacte amb les persones joves a través d’aquestes opublicant informació d’interès.

Amb relació als projectes realitzats, durant el primer trimestre de l’any s’haduta terme la IV Trobada de Delegats, en la qual han participatun total de 17 municipis i 113 persones joves. També s’han fetdinàmiques a les aules en el marc del projecte Nucli Jove als diferents instituts de la comarca, així com les dinamitzacions als patis (90 dinàmiques a l’aula i 2 al pati) amb l’objectiu de reflexionar sobre la igualtat, el gènere, la sexualitat, la gestió de conflictes, l’ús de les TIC, la participació, la interculturalitat, entre altres.

En canvi, com aconseqüència de la pandèmia, projectes com el Cul Inquiet s’han hagutde modificar per tal de complir les restriccions i les mesures d’higiene i seguretat. En aquest cas, el Cul Inquiet, que havia de ser una trobada cultural, s’ha reconvertit en tres accions d’èxit que han apostat per un format descentralitzat, itinerant i en petits grups que ha permès arribar a un públic jove divers i augmentar la representativitat a la comarca:Taller de grafiti a onze municipis de la comarca (150 joves); Teatrefòrum a dos municipis de la comarca (75 assistents); i Millora de la web de l’Oficina Jove, amb la participació de dos joves.

També hi ha altres projectes que s’hanreadaptat, comla formació adreçada al professorat de secundària i a professionals de joventut de la comarca, que s’ha fet de manera telemàtica i que enguany s’ha centrat en la prevenció de la conducta suïcida: “Eines per a la prevenció de la conducta suïcida juvenil”. Aquesta edició es valora molt positivament ja que hi han participat prop de cinquanta professionals, amb la qual cosa s’ha doblat el nombre de places esperat. S’hanfetdues sessions per la gran demanda de participació.

Pel que fa un dels projectes més consolidats de l’Oficina, el de la Brigada Jove finalment s’ha dut a terme en deu municipis i hi han participat un total de setanta joves de la comarca. Aquest projecte també s’ha vist condicionat pel compliment  deles mesures de seguretat.

 

L’Oficina crea dos nous projectes

El màxim responsable de Joventut a l’ens selvatà, Joan Antoni Hervias, ha explicat que s’han incorporat dos nous projectes:  Trajectòries, que consisteix en la gravació de deu joves explicant la seva trajectòria formativa per tal de donar visibilitat i posar en valor els diversos itineraris formatius, des de l’experiència de joves de la comarca que són testimonis i referents de proximitat, i Dinamització, amb la contractació d’una tècnica dinamitzadora per tal de dura terme activitats de dinamització juvenil als municipis, tant a nivell local com comarcal.

El conseller Joan Antoni Hervias ha destacat la importància que des de l’Oficina Jove del Consell es dona al treball transversal amb la resta d’agents de la comarca.  Per aquest motiu, durant l’any s’ha mantingut la seva presència en els diversos espais de coordinació comarcal i ha organitzat les taules de professionals de joventut de la Selva.

Enguany, s’han realitzat un total de set taules, la majoria de les qualss’han fet de manera telemàtica. Aquestes tenen com a objectiu informar sobre les diverses iniciativesque es realitzen al territori, treballar conjuntament per a detectar les necessitats de les persones joves i seguir una línia de treball conjunta per oferir accions de qualitat.

I és que tal com ha dit Hervias, “aquest any, més que mai, ha estat una eina essencial per seguir nodrint el treball en xarxa idonar visibilitat a la tasca feta des de joventut a la comarca.”

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.