El Consell Comarcal de la Selva neteja 55 hectàrees per crear franges perimetrals antiincendis

L’ens selvatà ha donat a conèixer els resultats de l'any 2020 aquest dijous al matí en el transcurs d'una trobada amb els mitjans de comunicació, que s'ha fet a Santa Coloma Residencial

 

El president de l’ens, Salvador Balliu; el vicepresident segon, Jesús Becerra i el conseller de prevenció d’incendis, Francisco Javier Pastor juntament amb els tècnics han presentat els resultats de l’any 2020 d’aquest servei

 

Prevenir els incendis forestals és un dels principals reptes per a molts ajuntaments. Aquest repte encara es veu incrementat si en un municipi hi ha diverses urbanitzacions, com és el cas de la Selva. Amb l'objectiu de complir amb la normativa de prevenció d'incendis, els ajuntaments han de netejar les zones de bosc i crear franges perimetrals en els nuclis de població per garantir que les flames no afectin a les cases.

En el cas de la comarca de la Selva, el Consell Comarcal s'encarrega de la gestió d'aquestes franges. El president de l'ens comarcal, Salvador Balliu, ha recordat que aquesta va ser "una demanda dels ajuntaments" per poder crear les franges i controlar que tots els nuclis i urbanitzacions compleixen amb la normativa.

Al llarg d'aquest 2020, el Consell ha netejat 55 hectàrees de bosc per tal de fer franges perimetrals de seguretat. També n'ha netejat 50 més en zones verdes per evitar que hi hagi la propagació de flames en cas d'incendi. Aquests treballs de desforestació s'han fet en urbanitzacions de Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Vilobí d'Onyar i Anglès. De moment, ja hi ha tretze municipis que han delegat la gestió al Consell Comarcal, un dels primers ens comarcals que va oferir aquest servei el 2018.

El servei va arrencar amb vuit municipis de la comarca i poc a poc aquesta xifra ha anat augmentat fins a dia d'avui. De cara a l'any 2021 es preveu que s'afegeixin entre 30 i 40 hectàrees més de franges en urbanitzacions de Sils i Massanes.

La llei estableix que hi ha d'haver sis metres entre cada arbre i les copes no es poden tocar. A més, les franges han de tenir 25 metres. També cal aclarir la massa forestal de zones verdes i parcel·les interiors perquè el foc s'expandeix per les capçades i no per la superfície. D'aquesta manera, es crea un fre natural per a les flames i s'evita que acabin afectant a les cases més properes al bosc. La gent ha de poder-se quedar a casa amb seguretat" en cas d'incendi, ha afegit "i no haver de ser evacuats pels Bombers i Mossos d'Esquadra".

El conseller de Prevenció d’Incendis a l’ens selvatà, Francisco Javier Pastor, ha volgut recordar que un dels principals objectius de la posada en marxa d’aquest nou servei no és altre que el de convertir les urbanitzacions en espais segurs. En aquest sentit, Pastor ha recordat que els antecedents es remunten a l’any 2015 arran d’una petició del Consell d’Alcaldes, en la què es posava de manifest la necessitat de donar compliment a les obligacions que estableix la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de prevenció d’incendis forestals. Tant és així que des del Consell es varen posar a treballar per tal de donar resposta a aquesta necessitat. I el 20 de desembre de 2016 es va aprovar l’establiment, el projecte d’implantació i el reglament del servei comarcal de prevenció d’incendis forestals. Durant l’any 2017 es va treballar en els convenis de delegació de competències amb els municipis, l’any 2018 s’inicia el servei amb la delegació de 9 municipis, i des d’aquesta data fins al 2020 ja són tretze els municipis de la comarca que tenen delegades competències al Consell Comarcal de la Selva.

Neteja en 600 parcel·les interiors

El Consell Comarcal també ofereix la possibilitat de netejar les parcel·les interiors a particulars. Aquests també han de complir amb la normativa, tot i que fins ara resultava una tasca molt costosa econòmicament. Per això, actualment ja s'encarrega de netejar 600 parcel·les interiors.

En paral·lel, l'ens comarcal controla que les 8.000 parcel·les boscoses que gestionen des del Consell compleixin amb la normativa de prevenció d'incendis. Segons expliquen, en alguns casos hi ha parcel·les on no s'ha fet el manteniment corresponent i això implica que hi hagi "veritables boscos" dins de les urbanitzacions amb el perill que comporta. Salvador Balliu ha apuntat que es tracta de persones que tenen una parcel·la "com una inversió i que no la trepitgen mai", però això acaba suposant un risc per a la resta.

En el cas de les franges perimetrals de seguretat, són les administracions locals les que han de garantir una franja de 25 metres al voltant de les urbanitzacions i nuclis de població, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida.

Tal com ha explicat el mateix conseller, Francisco Javier Pastor, per dur a terme totes aquestes tasques el Servei Comarcal de Prevenció d’Incendis Forestals s’ha dotat d’una plantilla de tres tècnics forestals, un de protecció civil, un tècnic de SIG (sistemes d’informació geogràfica) i d’un equip de 4 administratius, a banda de tota l’estructura global del Consell Comarcal, amb un pressupost directe per al 2021 de mig milió d’euros.

Per això, el Consell Comarcal ja ha obert 1.500 expedients administratius per incomplir la normativa i es preveu que se n'obrin 1.000 més arran de les inspeccions que s'han fet aquest 2020. En el cas que els particulars encarreguin el desbrossament al Consell, quan ja s'ha fet la neteja es dona als propietaris de la parcel·la 30 dies per recollir la llenya que hagi sortit. Si passat aquest termini no s'ha recollit o el titular prefereix no fer-se'n càrrec de les restes vegetals, la mateixa empresa se les emporta.

Un "exemple de cogovernança"

Pel conseller comarcal de Prevenció d'Incendis Forestals de la Selva, Francisco Pastor, aquest model és "un gran exemple de cogovernança entre administracions" perquè hi ha la col·laboració dels ajuntaments, del Consell Comarcal, el Departament d'Interior i la Diputació de Girona. Pastor també ha incidit en què la importància d'aquestes franges no és tan "a nivell mediambiental", sinó per "garantir el benestar" dels veïns que viuen en zones properes al bosc.

Les dades de l’any 2020 s’han donat a conèixer aquest dijous al matí, 25 de febrer, en una trobada amb els mitjans de comunicació, que s’ha fet a Santa Coloma Residencial. A la sessió també hi ha participat el vicepresident segon, Jesús Becerra; el cap del departament de Territori i Sostenibilitat, Felip Toledo i el tècnic de prevenció d’incendis, Ricard Grabulosa.

Medi Ambient

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.