Un total de 13 municipis tenen delegat el servei de prevenció d'incendis al Consell Comarcal de la Selva

L’ens selvatà ha donat a conèixer els resultats del 2021 en una trobada que ha fet amb els mitjans, aquest dijous al matí a Maçanet de la Selva

 

El president de l’ens, Salvador Balliu; i el conseller de prevenció d’incendis, Francisco Javier Pastor han presentat els resultats de l’any 2021 d’aquest servei

 

Un total de 13 municipis tenen delegat el servei de prevenció d’incendis forestals al Consell Comarcal de la Selva. Durant el primer any de la posada en funcionament d’aquest servei -2018- un total de 8 ajuntaments  ja van traspassar aquesta competència a l’ens selvatà: Anglès, Breda, Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Riudarenes, Sant Hilari Sacalm, Sils, Tossa de Mar i Vilobí d’Onyar. En aquests darrers tres anys s’hi han sumat els municipis de la Cellera de Ter, Lloret de Mar, Massanes i Santa Coloma de Farners.

El conseller de Prevenció d’Incendis a l’ens selvatà, Francisco Javier Pastor, ha volgut recordar que un dels principals objectius de la posada en marxa d’aquest nou servei no és altre que el de convertir les urbanitzacions en espais segurs. En aquest sentit, Pastor ha recordat que els antecedents es remunten a l’any 2015 arran d’una petició del Consell d’Alcaldes, en la què es posava de manifest la necessitat de donar compliment a les obligacions que estableix la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de prevenció d’incendis forestals. Tant és així que des del Consell es varen posar a treballar per tal de donar resposta a aquesta necessitat. I el 20 de desembre de 2016 es va aprovar l’establiment, el projecte d’implantació i el reglament del servei comarcal de prevenció d’incendis forestals. Durant l’any 2017 es va treballar en els convenis de delegació de competències amb els municipis, l’any 2018 s’inicia el servei amb la delegació de 9 municipis, i des d’aquesta data fins al 2021 ja són tretze els municipis de la comarca que tenen delegades competències al Consell Comarcal de la Selva.

 

Els àmbits actuació

El servei comarcal de prevenció d’incendis presenta dos àmbits d’actuació ben definits en el marc de la prevenció d’incendis forestals amb l’objectiu de garantir la seguretat dels residents i dels seus béns, tant en les urbanitzacions com en el nuclis de població. En concret: les parcel·les interiors (nuclis de població i urbanitzacions) i les franges perimetrals de protecció i zones verdes.

El marc legislatiu està determinat per la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals i el Decret 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana.

A les parcel·les interiors: els treballs del servei van destinats a assegurar que els propietaris de les parcel·les donin compliment a la legislació mantenint els terrenys lliures de vegetació seca i amb massa arbòria aclarida.

En el cas de les franges perimetrals de seguretat, són les administracions locals les que han de garantir una franja de 25 metres al voltant de les urbanitzacions i nuclis de població, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida.

Tal com ha explicat el mateix conseller, Javier Pastor, per dur a terme totes aquestes tasques el Servei Comarcal de Prevenció d’Incendis Forestals s’ha dotat d’una plantilla d’un enginyer, un enginyer tècnic forestal, un geògraf, dos tècnics forestals, el suport d’un tècnic de protecció civil i d’un equip de tres administratius, a banda de tota l’estructura global del Consell Comarcal, amb un pressupost directe per al 2022 de mig milió d’euros.

8.000 parcel·les interiors no edificades

 

Actualment, el servei comarcal gestiona el compliment per part dels propietaris de les més de 8.000 (8.048) parcel·les interiors no edificades. Sobre bona part d’aquestes parcel·les no s’han fet de forma regular els treballs de manteniment de la vegetació; en molts casos es tracta de veritables boscos dins de les urbanitzacions. Entre les tasques del servei hi ha la comunicació als propietaris de les seves obligacions, el control del grau de compliment, l’obertura d’expedients administratius d’execució en cas d’incompliment.

En total s’han obert més de 1.500 (1548 incompliments) expedients d’execució que actualment s’estan tramitant i es preveu l’obertura de 1.259 més derivats de la gestió del servei de l’any 2021, en gran part per l’entrada de Lloret de Mar al servei, que gairebé ha fet doblar el nombre de parcel·les gestionades pel Consell Comarcal de la Selva.

 

600 parcel·les adherides al servei comarcal

Des del 2018, els propietaris de les parcel·les poden encarregar al Consell Comarcal de la Selva els treballs de manteniment de la vegetació. Actualment hi ha 600 (568) parcel·les adherides en aquest servei. Per municipis, les parcel·les que han sol·licitat i autoritzat al Consell el manteniment de la vegetació d’acord amb la normativa són: Lloret de Mar, 151; Caldes de Malavella, 110; Maçanet de la Selva, 94; Sils, 62 i Riudarenes, 60; seguit de Massanes amb 21; Sant Hilari Sacalm, amb 18;Tossa de Mar, amb 15; Santa Coloma de Farners, amb 14, Breda,13; Anglès amb 7, la Cellera amb 2 i Vilobí d’Onyar amb 1 parcel·la.

Franges de seguretat i zones verdes

 

Durant l’any 2021 vàrem iniciar els treballs d’obertura i manteniment de franges perimetrals de seguretat i de les zones verdes. Han estat 117,27 hectàrees de franges i hectàrees de zones verdes als municipis de Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners i Anglès. Per a l’any 2022 està previst afegir els treballs sobre 44,76 hectàrees més dels nuclis i les urbanitzacions de Vilobí, la Cellera, Sils i Massanes.

L’objectiu final: convertir les urbanitzacions en espais segurs

El conseller de Prevenció d’Incendis, Francisco Javier Pastor, ha recordat que durant dècades hem anat implantant zones urbanes dins d’espais forestals. Els legisladors s’han vist en l’obligació de determinar unes normes destinades a garantir la seguretat de les persones i dels seus béns, normes com l’aclarida de masses arbòries amb el propòsit de poder fer front a possibles incendis forestals.

El canvi climàtic és un fet reconegut per tots, cada any tenim estius més llargs i càlids. De tots són coneguts els incendis que l’estiu del 2018 a Grècia van provocar més de 70 morts i la pèrdua de cases i d’altres béns.

Per garantir la seguretat de les persones i dels seus béns és necessari convertir les urbanitzacions en espais segurs. Per aquest motiu s’han de fer les franges perimetrals de 25 metres i aclarir les densitats arbòries d eles zones verdes i de les parcel·les interiors donat que el foc corre per les capçades, no per la superfície.

Cal entendre que aquestes mesures, com la tala d’arbres, tot i no ser populars s’han d’executar per seguretat.

 

Implicació i coordinació de totes les administracions

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha recordat que en aquest projecte s’hi han abocat totes les administracions del territori: els ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal com a executor, la Diputació de Girona amb el suport dels seus tècnics obrint línies estratègiques de treball i finançant-les i la Generalitat de Catalunya mantenint una política d’ajuts i participant activament des dels diferents àmbits d’actuació (bombers, protecció civil i agents rurals.

Les dades de l’any 2021 s’han donat a conèixer aquest dijous al matí, 21 d’abril, en una trobada amb els mitjans de comunicació, que s’ha fet a l'Ajuntamnent de Maçanet de la Selva. A la sessió també hi ha participat l'alcaldessa d'aquesta població, Natàlia Figueras; que ha destacat la importància d'aquest servei i més tenint en compte la idosincrasia d'un municipi com el seu. També han assistit a la roda de premsa el cap del departament de territori i sostenibilitat del Consell Comarcal, Felip Toledo; el cap de la unitat de Sostenibilitat, Miguel Garcia i el tècnic de prevenció d'incendis, Ricard Grabulosa.

 

la-comarca-de-la-selva-invertira-2-17-meur-en-la-planta-de-gestio-de-residus-entre-el-2022-i-el-2023 La planta de compostatge que gestiona el Consell Comarcal de la Selva a Santa Coloma de Farners es troba en...
el-consell-comarcal-de-la-selva-contracta-un-total-de-35-persones-en-el-marc-del-programa-treball-i-formacio El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha donat la benvinguda als 35 nous treballadors que s'han incorporat en el marc del...
el-consell-organitza-una-reunio-de-treball-d-entitats-vinculades-a-la-cultura-popular-de-la-comarca Aquesta nova línia de treball avança en paral·lel amb la comunitat d'agents vinculats a SelvaCultura per posar en valor el sector cultural-creatiu en...
el-centre-d-acollida-d-animals-de-la-selva-presenta-la-memoria-d-activitats-2021 Les xifres s’han donat a conèixer aquest dimarts al matí al CAAS a Tossa de Mar, en el marc de la presentació de la memòria 2021 Durant l’any 2021...
els-alcaldes-i-alcaldesses-de-la-selva-visiten-la-nova-seu-del-consell-comarcal   Els alcaldes i alcaldesses de la comarca de la Selva han visitat aquest dimarts, dia 3, a la tarda, la nova seu del Consell Comarcal de la...
els-jocs-emporion-recuperen-el-format-original-i-tindran-lloc-aquest-2022-del-13-al-15-de-maig-a-la-comarca-de-la-selva   Blanes, Lloret de Mar, Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar acolliran divuit activitats adreçades a infants i gent gran, i també...
el-castell-de-montsoriu-queda-tercer-classificat-en-la-final-del-programa-batalla-monumental-de-tv3 La periodista Xantal Llavina ha estat l'encarregada de defensar el que està considerat el millor castell gòtic de...
el-castell-de-montsoriu-continua-mobilitzant-el-territori-per-la-gran-final-del-programa-batalla-monumental Bernat de Cabrera ha estat l’encarregat de donar la sortida de la IV Marxa solidària #PelsValents, que s’ha fet a Caldes de Malavella aquest diumenge...
el-castell-de-montsoriu-participa-en-el-programa-batalla-monumental-de-tv3   El Patronat del Castell de Montsoriu i el Consell Comarcal de la Selva engeguen una campanya perquè Montsoriu assoleixi el màxim suport de...
s-inauguren-les-obres-de-remodelacio-del-museu-etnologic-del-montsell-la-gabella El Museu Etnològic del Montseny, element clau de cohesió del territori Les obres de remodelació permeten al visitant descobrir nous espais que fins...
pol-espinosa-i-queralt-piferrer-triomfen-en-l-estrena-del-circuit-gironi-de-cros-a-olot El Circuit Gironí de Cros - Trofeu Diputació de Girona i Premi Consell Comarcal de la Selva- està coordinat pel Consell Esportiu de la Selva Més de...
el-castell-de-montsoriu-obrira-al-public-durant-tots-els-dies-del-pont-del-pilar Es podrà visitar del dijous 7 al dimarts 12 d’octubre   Coincidint amb les Jornades Europees el castell tindrà les portes obertes al...
brunyola-acollira-la-27a-edicio-de-la-fira-de-l-avellana-de-la-selva Enguany, aquest esdeveniment s’ha adaptat al compliment de la normativa respecte a la pandèmia de COVID-19   La Fira s’ha presentat...
l-empresa-nora-incorpora-una-maquina-escombradora-electrica-per-millorar-el-servei-de-neteja-viaria-a-santa-coloma Amb el propòsit de millorar el servei de neteja viària a Santa Coloma de Farners d'una forma ecològica i respectuosa amb el medi ambient, l'empresa...
el-consell-comarcal-de-la-selva-presenta-el-centre-d-interpretacio-del-vescomtat-de-cabrera-al-castell-de-montsoriu-i-el-portal-web-la-ruta-dels-cabrera El president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, assegura que aquest centre està fet amb una clara voluntat de comarca, de territori i...
els-responsables-del-castell-de-montsoriu-preveuen-una-molt-bona-alfuencia-de-visitants-durant-els-mesos-d-estiu El president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, confia que “si el ritme de visites continua com fins ara aquest any s’assolirà una...
la-comarca-de-la-selva-cada-any-un-pas-mes-cap-al-reciclatge-100 Enguany, el Dia Mundial del Medi Ambient coincideix amb la consolidació de nous serveis implantats darrerament a Sils, Caldes i Hostalric i la...
el-servei-de-creacio-d-empresa-del-consell-comarcal-de-la-selva-ha-ates-212-emprenedors-durant-el-2020 Les xifres del servei “són bones i si tenim en compte l’any que hem viscut amb la pandèmia de la COVID-19” ha assenyalat el màxim responsable de l’ens...
la-poblacio-de-brunyola-acollira-la-26a-edicio-de-la-fira-de-l-avellana-de-la-selva Enguany, aquest esdeveniment s’ha adaptat al compliment de la normativa respecte a la pandèmia de COVID-19   La Fira s’ha presentat...
un-terratremol-de-magnitud-3-9-amb-epicentre-a-prop-de-santa-coloma-de-farners Un terratrèmol de 3,9 graus d’intensitat a l’escala de Richter s'ha detectat quan passaven pocs minuts de tres quarts de tres de la tarda d'avui...
el-consell-comarcal-de-la-selva-s-adhereix-a-la-setmana-internacional-del-compost Enguany, se celebra entre el 3 i el 9 de maig de forma telemàtica amb l’objectiu d’informar i difondre els beneficis del compost en el sòl i el...
des-del-consell-comarcal-us-desitgem-un-felic-dia-de-la-mare Des del Consell Comarcal de la Selva us desitgem un Feliç Dia de la Mare.   Gaudiu d'aquest dia respectant les sortides permeses i...
l-area-de-benestar-social-del-consell-comarcal-segueix-treballant-per-poder-donar-resposta-a-les-families-de-la-comarca   Tant des dels Serveis Socials bàsics com els especialitzats, estem fent trucades a les persones i famílies més vulnerables,  per tal de...
darreres-mesures-de-prevencio-i-contencio Arran de les mesures preventives establertes davant l'evolució dels contagis del #CoVID19, es recomana no utilitzar presencialment els serveis del...
el-consell-comarcal-de-la-selva-ha-formalitzat-la-contractacio-de-34-persones-aturades-de-mes-de-30-anys-amb-el-programa-30-plus El Programa 30 Plus té com a objectiu la inserció laboral de persones desocupades de més de 30 anys   El programa és una iniciativa...
julia-barcelo-i-arnau-vilaplana-pubilla-i-hereu-de-la-comarca-de-la-selva-2019 L’alcalde de Breda, Dídac Manresa ha presidit l’acte juntament amb el president de Foment de les Tradicions Catalanes, Gil Vilarrasa També hi...
tret-de-sortida-del-projecte-itutambe-a-diverses-urbanitzacions-de-la-selva Aquesta setmana s’han iniciat els tallers de Maçanet de la Selva, Vidreres i Massanes El mes de setembre s’iniciaran els tallers de Sils, Santa...
consells-davant-els-incendis-forestals Sou a Catalunya, un país de clima mediterrani amb molta massa forestal. A l'estiu, la sequera eleva sovint el risc d'incendi forestal, però cal tenir...
una-quarantena-de-persones-assisteixen-a-la-3a-edicio-del-networking-de-caracters-artesans-i-creatius-startart2018-a-el-centre-eix-de-negoci El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, juntament amb la regidora de promoció econòmica, Teresa Garcia i el director del Centre...
consells-petards Amb l'estiu arriben a Catalunya les celebracions de festes populars i tradicionals com les revetlles, amb l'increment de l'ús de material...
el-castell-de-montsoriu-obrira-al-public-durant-les-festes-de-nadal Només romandrà tancat els dies 25 i 31 de desembre i el dia 6 de gener Molt bona acollida de l’edifici de serveis i atenció al públic durant el...
un-total-de-50-productors-i-establiments-de-la-selva-estableixen-relacions-comercials-en-una-jornada-a-hostalric Entre els participants hi havia productors i establiments d’arreu de la comarca, així com restauradors, establiments hotelers i cases de turisme...
alumnes-de-l-escola-immaculada-concepcio-de-lloret-visiten-el-centre-d-acollida-d-animals-de-la-selva Els alumnes de 2n ESO de l’Escola Immaculada Concepció de Lloret de Mar van visitar el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva, el passat dijous 29...
un-total-de-30-persones-participen-a-la-segona-formacio-organitzada-per-l-associacio-de-turisme-la-selva-comarca-de-l-aigua-i-el-consell-comarcal Una trentena de persones han participat a la segona sessió de formació turística, organitzada per l’Associació de Turisme La Selva, Comarca de l’Aigua,...
el-ple-del-consell-comarcal-de-la-selva-aprova-el-nou-cartipas El Ple del Consell Comarcal de la Selva ha aprovat el dimarts 21 de juliol el nou cartipàs d’aquest ens per a la legislatura 2015-2019. Amb...
salvador-balliu-es-escollit-nou-president-del-consell-comarcal-de-la-selva Salvador Balliu (CiU) ha estat escollit president del Consell Comarcal de la Selva en el Ple de constitució que s’ha celebrat aquest dimecres, 15 de...

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.