Protecció Civil puja el Pla INUNCAT a fase d'emergència per l'arribada d'un nou front de pluges aquesta tarda

En el marc del seguiment dels efectes i evolució del temporal Glòria, aquest matí ha tingut lloc una reunió del Consell Assessor del Pla d’Emergències INUNCAT presidit pel President de la Generalitat, Quim Torra i que ha comptat amb l’assistència del conseller d’Interior, Miquel Buch, de la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, del director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, del director Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, el director de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo, el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, el director del 112, Joan Delort, i responsables del Sistema d’Emergències Mèdiques, Servei Meteorològic de Catalunya, Agència Catalana de l’Aigua, Creu Roja, Ferrocarrils de la Generalitat, Adif, Renfe, Endesa, Carreteres de la Generalitat i Carreteras del Estado, entre d’altres. Prèviament s’havia reunit el Comitè Tècnic amb representants operatius dels mateixos organismes. Fruit d’aquestes reunions s’ha decidit pujar el Pla INUNCAT a fase d’Emergència per l’arribada d’un nou front de pluges aquesta tarda.

Segons el Servei meteorològic de Catalunya, Es preveu l’arribada d’un nou front de precipitacions aquesta tarda. Aquest nou episodi de pluges entrarà pel litoral i s’estendrà fins nord-est de Catalunya. Aquestes precipitacions es trobaran un territori que ja acumula molta aigua i ha començat a patir desbordaments dels rius a la zona de Girona.

 

Augment dels cabals dels rius

Segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua ACA, el riu Ter s’ha desbordat al seu pas pel municipi de Bescanó. En general el cal dels rius a la demarcació de Girona és molt elevat i es fa seguiment, dels rius Onyar i Daró. A més, és especialment crítica la situació a la Tordera.

Des del Centre de Coordinació Operativa CECAT s’ha posat en contacte amb els municipis de Ripoll, les Llosses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda, Roda de Ter, Tavèrnoles, L'Esquirol, Tavertet per preveure el tancament dels accessos a la llera del riu, guals, creuaments a nivell i punts.

Pel que fa a la Tordera, aquest és un dels altres rius que preocupa a les autoritats perquè ja ha superat el seu llindar d’emergència i s’han hagut de fer evacuacions preventives.

Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu tampoc els cotxes aparcats en zones inundables o torrents, encara que estiguin secs.

Es manté, també, la recomanació d’evitar la mobilitat interurbana per evitar posar-se en situacions de risc. En tot cas, si no podeu evitar o ajornar els vostres desplaçaments tingueu present que la pluja augmenta el risc d’accident de trànsit per la reducció de la visibilitat i l’aigua a l’asfalt i recomanem seguir aquests consells:

 

 • modera velocitat, la pluja augmenta el temps de frenada
 • augmenta distància seguretat amb el vehicle que tens al davant per evitar encalços
 • no facis avançaments si la visió és reduïda
 • si tens problemes de visibilitat, atura el vehicle i senyalitza la posició
 • en cas d'hidroplanatge (aquaplàning) si disposes d’ABS, frena amb decisió fins que t’aturis, i si el vehicle no està equipat amb aquest dispositiu, frena de forma suau i redueix les marxes per no bloquejar ni la direcció ni les rodes.
 • En cas d’haver de travessar un bassal gran per l’acumulació d’aigua, circula amb primera marxa i lentament
 • Es recomana no travessar zones inundables encara que semblin de poca profunditat, perquè pots ser arrossegat fàcilment pel corrent

 

No intenteu travessar mai, ni a peu ni amb vehicle, zones amb acumulació d’aigua, inclòs l’entorn urbà, ni ponts on l’aigua estigui prop de la via.

 

Trucades al 112 i serveis dels bombers:

El telèfon d’emergències CAT112 ha rebut, fins a les 10:00 hores, un total de 11.409 trucades (8.538 incidents) pel temporal.

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant amb molta simultaneïtat de serveis. Durant aquesta nit i fins les 8h del matí, s’han rebut 834 avisos relacionats amb el temporal. La situació més crítica es troba a les comarques gironines, on s’han hagut de fer vàries actuacions per ajudar a persones afectades per inundacions, ja sigui pel desbordament d’alguns rius, com perquè es trobaven incomunicades. Així des de l’inici del temporal ja s’han atès 5.952 avisos.

 

Destacar la recerca d’un tripulant d’un mercant que va caure a l’aigua quan intentava amarrar-lo ahir al vespre al port de Palamós. L’avís de la seva desaparició es va rebre 23.38 de la matinada per part de Salvament Marítim. El tripulant es va estar buscant durant les primeres hores de la matinada al llarg de la costa sense èxit, amb 6 dotacions dels Bombers de la Generalitat. Així mateix Salvament Marítim amb la seva embarcació Sirus també va fer recerca per mar. Les condicions eren molt adverses i els treballs es van aturar i s’han reprès aquest matí. En el dispositiu treballen en coordinació Salvament Marítim, amb l’embarcació i l’helicòpter, Bombers, amb una dotació, i Policia Local.

 

Aquest matí, al voltant de les 09.30h s’ha localitzat un home que estava desaparegut des d’ahir al vespre a Begues, el qual efectius dels Bombers i dels Mossos d’Esquadra l’estaven buscant des de les 22.49h quan es va rebre l’avís.

 

Protecció Civil de la Generalitat manté actiu el dispositiu especial al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, per la resolució d’incidències amb presència dels cossos d’emergències, gestors d’infraestructures i serveis bàsics i contacte amb els Ajuntaments i Consells Comarcals.

 

 

Prohibicions i restriccions

A causa del temporal Glòria -que ha deixat en les darreres hores nevades en alguns punts del territori i ha afectat amb fortes ventades- es manté la suspensió, des del passat dilluns 20 de gener, de totes les activitats a l’aire lliure al medi natural a les comarques de les demarcacions de Girona, Barcelona i la Catalunya Central. La restricció es mantindrà vigent mentre existeixi l’activació dels diferents plans d’emergència de forma simultània, o bé fins a nova resolució.

 

Afectacions en l’àmbit educatiu

Segons ha informat el Departament d’Educació el tancament d’escoles derivades del temporal Glòria afecten a 293 escoles i més de 106.000 alumnes.

La majoria d’afectacions es concentren a la demarcació de Girona:

 • Alt Empordà: 83 centres i 22.164 alumnes
 • Baix Empordà : 50 centres i 17.411 alumnes
 • Gironès: 81 centres i 35.608 alumnes
 • Pla de l’Estany: 15 centres i 5.552 alumnes
 • Selva: 64 centres i 25.584 alumnes
 • Garrotxa; 2 centres i 604 alumnes
 • Ripollès: 2 centres i 17 alumnes

Rutes de transport escolar afectades:

Estan suspeses totes les rutes de:

 • Alt Empordà
 • Baix Empordà
 • Gironès
 • Pla de l'Estany
 • Selva

 

Hi ha afectacions a les següents rutes de transport:

 • Garrotxa: 4 rutes afectades
 • Ripollès: 1 ruta afectada

 

Segons ha informat el Consell Comarcal del Bergadà hi 8 rutes afectades amb 107 alumnes

Assistències mèdiques:

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha realitzat, fins el moment, un total de 59 assistències sanitàries a causa del fort vent. D'aquestes, 50 han requerit trasllat sanitari.

Incidències viàries:

 

Hi ha 73 trams afectats d ela xarxa viària catalana pel temporal Glòria

 

Demarcació de Girona (20 trams afectats)

12 vies tallades a Girona per inundacions, esllavissades o obstacles:

 • C-35 i BV-5123 Hostalric
 • Camí asfaltat Parlavà - Fonolleres  
 • GI-550 Agullana
 • C-25 i GI-550 Arbúcies
 • N-260 Besalú
 • N-260a Olot  
 • GIV-6321 Bellcaire d'Empordà
 • GI-643 Gualta
 • GIV-6703 Quart
 • GI-555 Riudarenes

A l’AP-7 a Hostalric resten dos carrils tallats en sentit nord i s’ha restringit la sortida 10 en ambdós sentits. A més a la C-25 a Vilobí d’Onyar hi ha bassals d’aigua la calçada, a l’altura d’Arbúcies només hi ha un carril obert per esllavissades i es fa pas alternatiu a l’N-260 a Ribes de Freser

A la demarcació de Girona també hi 5 vies afectades per neu on calen cadenes:

 • GIV-4016 Planoles
 • GIV-5201 Viladrau Montseny 
 • C-38 MOLLÓ
 • GI-501 Agullana- La Vajol         
 • N-260 Ribes de Freser – Urtx (també hi tenen el pas restringit els vehicles de 3a categoria)    

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

l-orquestra-jove-de-la-selva-es-reuneix-amb-els-seus-organs-gestors-per-presentar-els-resultats-de-l-any-2020-i-el-pressupost-per-al-2021 Aquesta setmana, l’Orquestra Jove de la Selva ha celebrat la reunió del Patronat i el Consell Plenari La Fundació Orquestra Jove de la Selva ha...
canvis-procicat-reobren-els-centres-comercials-i-el-2n-curs-universitari-sera-presencial És la principal mesura que ha anunciat el Procicat, que també amplia l'aforament a piscines i a l'esport interior, i permet colònies de grups...
un-total-de-13-municipis-tenen-delegat-el-servei-de-prevencio-d-incendis-al-consell-comarcal-de-la-selva L’ens selvatà ha donat a conèixer els resultats de l'any 2020 aquest dijous al matí en el transcurs d'una trobada amb els mitjans de comunicació, que...
la-consultora-de-negocis-digitals-i-especialista-en-eines-i-automatitzacio-geni-rmos La tercera jornada Emprèn en Femení se celebrarà a El Centre Eix de Negoci de Santa Coloma de Farners el pròxim dia 9 de març, concidint amb el Dia de...
el-proci-at-mante-una-setmana-mes-les-restriccions-actuals El Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT) ha anunciat que manté les mesures i restriccions contra la COVID-19 que va decretar el...
el-consell-comarcal-de-la-selva-s-adhreix-al-dia-internacional-de-la-lluita-contra-l-homofobia-a-l-esport El Consell Esportiu de la Selva està compromès amb la sensibilització en diversitat afectiu-sexual i de gènere en l'àmbit de l'esport i conjuntament...
el-capita-enciam-felicita-els-ajuntaments-de-la-selva-per-la-posada-en-marxa-del-nou-sistema-de-recollida-de-residus-porta-a-porta El mític Capità Enciam, pioner de l’ecologia catalana, col·labora amb la campanya de comunicació del nou sistema de recollida de residus porta a porta...
la-poblacio-de-caldes-de-malavella-implanta-el-nou-sistema-de-recollida-de-residus-porta-a-porta-el-proxim-dilluns-dia-15-de-marc   La gestió del servei de recollida de residus municipal està delegada al Consell Comarcal de la Selva   La població de Caldes...
junts-per-catalunya-guanya-les-eleccions-del-14f-a-la-comarca-de-la-selva Junts per Catalunya s’ha imposat a la comarca de la Selva amb un 29,57% dels vots seguit d’Esquerra Republicana per Catalunya amb un 21,52% i el Partit...
l-oficina-jove-del-consell-comarcal-de-la-selva-presenta-els-resultats-de-l-any-2020 Els serveis en línia de l’Oficina Jove atenen més de 3.000 consultes juvenils en un 2020 marcat per la Covid-19   Aquest 2020, l’Oficina...
el-procicat-anuncia-noves-mesores-que-entraran-en-vigor-dilluns-i-d-entrada-tindran-una-vigencia-de-dues-setmanes   A partir de dilluns, bars i restaurants podran obrir una hora mes tant al matí com al migdia Més llibertat de moviments i més estona de...
el-consell-comarcal-de-la-selva-dona-a-coneixer-el-patrimoni-vinculat-al-vescomtat-de-cabrera-a-la-comarca-a-traves-de-10-recreacions-digitals Aquest projecte té com a objectiu la posada en valor del patrimoni material i immaterial del Vescomtat de Cabrera, generant una proposta conjunta...
el-servei-de-creacio-d-empresa-del-consell-comarcal-de-la-selva-ha-ates-212-emprenedors-durant-el-2020 Les xifres del servei “són bones i si tenim en compte l’any que hem viscut amb la pandèmia de la COVID-19” ha assenyalat el màxim responsable de l’ens...
el-consell-comarcal-de-la-selva-contracte-14-persones-en-el-marc-del-programa-treball-i-formacio-covid-19   El màxim responsable de l’ens selvatà, Salvador Balliu, ha assegurat: “Per al Consell Comarcal de la Selva la creació d’ocupació és una...
la-casa-saladrigas-de-blanes-acull-l-exposicio-everybody-needs-good-neighbours-d-arnau-blanch-premi-art-en-ruta-2020 La obra d’Arnau Blanch, guanyadora del premi Art en ruta 2020, es podrà visitar a Blanes del 9 al 31...
els-organitzadors-de-la-fira-de-l-avellana-de-la-selva-de-brunyola-valoren-molt-positivament-la-26-edicio-tot-i-la-siutacio-actual Enguany, aquest esdeveniment s’ha adaptat al compliment de la normativa respecte a la pandèmia de la COVID-19   Els visitants s’han...
la-poblacio-de-brunyola-acollira-la-26a-edicio-de-la-fira-de-l-avellana-de-la-selva Enguany, aquest esdeveniment s’ha adaptat al compliment de la normativa respecte a la pandèmia de COVID-19   La Fira s’ha presentat...
el-consell-comarcal-de-la-selva-i-l-ajuntament-d-hostalric-inicien-la-campanya-de-comunicacio-del-nou-sistema-de-recollida-de-residus-porta-a-porta-als-veins-i-veines-de-la-poblacio S’han programat tres xerrades informatives que es celebraran durant el mes de setembre El nou sistema de recollida de residus està previst que...
el-consell-comarcal-de-la-selva-implantara-el-nou-sistema-de-gestio-de-residus-a-caldes-de-malavella-i-sils-durant-el-primer-trimestre-de-2021 L’ens selvatà, encarregat de la gestió de residus, ha decidit endarrerir-ne uns mesos la implantació a Caldes i Sils   La població...
el-festival-inund-art-de-girona-acull-l-exposicio-d-arnau-blanch   El Festival Inund’Art acull l’exposició Everybody needs good neighbours, de l’artista vilobinenc guanyador del Premi Art en Ruta...
un-total-de-153-joves-de-la-comarca-de-la-selva-participen-en-la-3a-edicio-del-projecte-cul-inquiet-organitzat-per-l-oficina-jove-del-consell-de-la-selva Enguany, el projecte s’ha centrat entorn l’art del grafit i ha comptat amb la participació de deu municipis   El projecte Cul Inquiet,...
blanes-acollira-l-acte-de-presentacio-de-la-senyalitzacio-d-elements-patrimonials-i-rutes-d-autodescoberta-del-producte-turistic-cultural-vescomtat-de-cabrera La presentació, que es farà el divendres 10 de juliol a la plaça de l’Església de Blanes, comptarà amb l’alcalde de Blanes, el president del Patronat...
el-consell-comarcal-de-la-selva-us-desitja-una-felic-revetlla-de-sant-joan El Consell Comarcal de la Selva us desitja una Feliç Revetlla de Sant Joan. Enguany cal que fem un Sant Joan diferent amb grups reduïts, amb la...
el-consell-comarcal-de-la-selva-aconsegueix-que-la-generalitat-aclareixi-com-gestionar-els-menjadors-escolars   Tal com es va comprometre quan va retornar la competència del servei al Departament d’Educació, amb aquests aclariments l’ens selvatà es...
un-terratremol-de-magnitud-3-9-amb-epicentre-a-prop-de-santa-coloma-de-farners Un terratrèmol de 3,9 graus d’intensitat a l’escala de Richter s'ha detectat quan passaven pocs minuts de tres quarts de tres de la tarda d'avui...
el-consell-comarcal-de-la-selva-s-adhereix-a-la-setmana-internacional-del-compost Enguany, se celebra entre el 3 i el 9 de maig de forma telemàtica amb l’objectiu d’informar i difondre els beneficis del compost en el sòl i el...
des-del-consell-comarcal-us-desitgem-un-felic-dia-de-la-mare Des del Consell Comarcal de la Selva us desitgem un Feliç Dia de la Mare.   Gaudiu d'aquest dia respectant les sortides permeses i...
el-consell-comarcal-es-suma-el-dia-per-la-visibilitat-lesbica El dia 26 se celebra el Dia per a la Visibilitat Lèsbica a Catalunya i, des del Consell Comarcal de la Selva, ens hi volem sumar. Aquesta jornada...
l-area-de-benestar-social-del-consell-comarcal-segueix-treballant-per-poder-donar-resposta-a-les-families-de-la-comarca   Tant des dels Serveis Socials bàsics com els especialitzats, estem fent trucades a les persones i famílies més vulnerables,  per tal de...
des-del-siad-i-el-sai-de-la-selva-continuem-atenent-per-aturar-les-violencies-masclistes-i-les-situacions-lgtbifobiques Des SIAD i el SAI de la Selva continuem atenent les violències masclistes i les situacions LGTIfòbiques. Per atencions telemàtiques, podeu contactar...
darreres-mesures-de-prevencio-i-contencio Arran de les mesures preventives establertes davant l'evolució dels contagis del #CoVID19, es recomana no utilitzar presencialment els serveis del...
el-consell-comarcal-de-la-selva-ha-formalitzat-la-contractacio-de-34-persones-aturades-de-mes-de-30-anys-amb-el-programa-30-plus El Programa 30 Plus té com a objectiu la inserció laboral de persones desocupades de més de 30 anys   El programa és una iniciativa...
julia-barcelo-i-arnau-vilaplana-pubilla-i-hereu-de-la-comarca-de-la-selva-2019 L’alcalde de Breda, Dídac Manresa ha presidit l’acte juntament amb el president de Foment de les Tradicions Catalanes, Gil Vilarrasa També hi...
tret-de-sortida-del-projecte-itutambe-a-diverses-urbanitzacions-de-la-selva Aquesta setmana s’han iniciat els tallers de Maçanet de la Selva, Vidreres i Massanes El mes de setembre s’iniciaran els tallers de Sils, Santa...
consells-davant-els-incendis-forestals Sou a Catalunya, un país de clima mediterrani amb molta massa forestal. A l'estiu, la sequera eleva sovint el risc d'incendi forestal, però cal tenir...
una-quarantena-de-persones-assisteixen-a-la-3a-edicio-del-networking-de-caracters-artesans-i-creatius-startart2018-a-el-centre-eix-de-negoci El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, juntament amb la regidora de promoció econòmica, Teresa Garcia i el director del Centre...
consells-petards Amb l'estiu arriben a Catalunya les celebracions de festes populars i tradicionals com les revetlles, amb l'increment de l'ús de material...
el-castell-de-montsoriu-obrira-al-public-durant-les-festes-de-nadal Només romandrà tancat els dies 25 i 31 de desembre i el dia 6 de gener Molt bona acollida de l’edifici de serveis i atenció al públic durant el...
un-total-de-50-productors-i-establiments-de-la-selva-estableixen-relacions-comercials-en-una-jornada-a-hostalric Entre els participants hi havia productors i establiments d’arreu de la comarca, així com restauradors, establiments hotelers i cases de turisme...
alumnes-de-l-escola-immaculada-concepcio-de-lloret-visiten-el-centre-d-acollida-d-animals-de-la-selva Els alumnes de 2n ESO de l’Escola Immaculada Concepció de Lloret de Mar van visitar el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva, el passat dijous 29...
un-total-de-30-persones-participen-a-la-segona-formacio-organitzada-per-l-associacio-de-turisme-la-selva-comarca-de-l-aigua-i-el-consell-comarcal Una trentena de persones han participat a la segona sessió de formació turística, organitzada per l’Associació de Turisme La Selva, Comarca de l’Aigua,...
el-ple-del-consell-comarcal-de-la-selva-aprova-el-nou-cartipas El Ple del Consell Comarcal de la Selva ha aprovat el dimarts 21 de juliol el nou cartipàs d’aquest ens per a la legislatura 2015-2019. Amb...
salvador-balliu-es-escollit-nou-president-del-consell-comarcal-de-la-selva Salvador Balliu (CiU) ha estat escollit president del Consell Comarcal de la Selva en el Ple de constitució que s’ha celebrat aquest dimecres, 15 de...

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.