El Consell Comarcal de la Selva aconsegueix que la Generalitat aclareixi com gestionar els menjadors escolars
Tal com es va comprometre quan va retornar la competència del servei al Departament d’Educació, amb aquests aclariments l’ens selvatà es replantejarà aquesta renúncia en el Ple del proper 7 de juliol
Un informe jurídic elaborat per l’advocada en cap del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha aclarit les diferents modalitats de gestió admeses per a la gestió del servei de menjador escolar, després d’anys de reclamacions per part dels consells comarcals.
Aquests aclariments jurídics arriben just dues setmanes després que el Consell Comarcal de la Selva renunciés a la competència de gestió dels menjadors escolars, en un ple extraordinari celebrat el passat 26 de maig.
Tal com va explicar el president de l'ens selvatà, Salvador Balliu, la decisió de renunciar a la competència dels menjadors escolars es va prendre després que el Departament d’Educació no aclarís les condicions en què les AMPA i ajuntaments podien accedir a la seva gestió, malgrat ser una demanda dels consells comarcals des de fa anys.
A més, Balliu ja va assegurar, al seu moment, que quan arribessin aquests aclariments jurídics que permetessin al Consell Comarcal exercir les seves competències de forma clara, no hi hauria cap problema per replantejar aquesta decisió, per tal de consensuar amb les AMPA i els ajuntaments de la comarca la millor fórmula per gestionar els menjadors.
En aquest sentit, el president de l’ens selvatà ha destacat que “després de més de quatre anys demanant al Departament que ens aclarís com havíem d’exercir una competència que ens havia delegat, per fi ens ha arribat aquest informe jurídic, que ens permetrà gestionar correctament el servei de menjador, tenint clares les normes de joc per a tothom."
Ara, doncs, s’obre un nou període per tal que AMPA’s, ajuntaments, centres educatius i el mateix Consell Comarcal treballin de forma coordinada en el disseny del nou servei de menjador escolar de la comarca de la Selva, que haurà d’entrar en funcionament a principis del curs 2021-22.
Límit a la gestió per part d’AMPA’s i ajuntaments
L’informe jurídic de l’advocada en cap del Departament d’Educació estableix que, si bé s’habilita la gestió indirecta del servei per part de les AMPA mitjançant la contractació d’una empresa externa, “les seves potestats gestores no són il·limitades”, i que aquesta modalitat de gestió “ha de garantir la publicitat suficient i l’ajustament als principis de transparència i no discriminació”, establerts a la Llei de Contractes del Sector Públic.
En cap cas, doncs, aquesta gestió podrà passar, tal com es feia fins ara, per un procés que no garanteixi aquests tres principis bàsics de la contractació pública.
A partir d’ara, doncs, les AMPA que optin per aquesta modalitat de gestió hauran de subscriure convenis de col·laboració amb els consells comarcals, que seran els que establiran els criteris per assegurar que es compleix amb la publicitat, la transparència i la no discriminació en el procés de licitació del servei.
En quant als ajuntaments, el mateix informe aclareix que els ens comarcals no podran delegar-los la competència del servei de menjador, malgrat que poden signar convenis de col·laboració i cooperació per treballar de forma coordinada en la seva gestió.