Breu història del Consell

El 4 d’abril de l’any 1987 es va aprovar la Llei sobre l’organització comarcal de Catalunya que en el seu article 3r constitueix la comarca com una entitat local de caràcter territorial, que la dota d’autonomia i de personalitat jurídica pròpia, formada per l’agrupació de municipis. Aquesta llei atribueix a la comarca el caràcter de peça necessària de l’organització territorial de Catalunya juntament amb el municipi i estableix que el govern de la comarca correspon al consell comarcal. Aquesta divisió té uns antecedents històrics que arrenquen de la primera Divisió Territorial de Catalunya promulgada el 27 d’agost de 1936.Amb aquests antecedents jurídics es va constituir el dia 9 de març de 1988 el Consell Comarcal de la Selva a la sala de plens de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, ja que no es disposava de seu pròpia.
 
En el cas de la comarca de la Selva, la formaven 26 municipis: Amer, Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Brunyola, Caldes de Malavella, la Cellera de Ter, Fogars de la Selva, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Massanes, Osor, Riells i Viabrea, Riudarenes, Riudellots de la Selva, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Hilari Sacalm, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Santa Coloma de Farners, Sils, Susqueda, Tossa de Mar, Vidreres i Vilobí d’Onyar.

Des de la seva creació, el Consell Comarcal de la Selva s’ha organitzat en diferents àrees per oferir serveis i assumir competències provinents de les diferents administracions catalanes: municipis de la comarca, Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya. Aquesta assumpció de tasques ha anat encaminada al acompliment de dos objectius fonamentals: com a primer graó, juntament amb els municipis, per oferir als ciutadans un nivell adequat de serveis per l’economia d’escala i per la seva proximitat amb el ciutadà; com a primera plataforma d’accés i d’element potenciador de la capacitat de gestió dels municipis de la comarca.

Així, el Consell Comarcal de la Selva és l’òrgan de govern i d’administració de la Selva. Dins d’aquest marc competencial i d’acord amb els dos objectius esmentats, s’ha anat estructurant el ventall d’àrees i serveis que us oferim en aquest web.

Amb tot, com que es tracta d’una administració jove, caldrà anar adequant i renovant, dia a dia i, d’acord amb les necessitats de la comarca, uns serveis que, com veureu, abarquen des de la joventut fins a la gent gran, sense oblidar la vessant  cultural o esportiva, així com l’ensenyament, la dinamització econòmica, el medi ambient, l’entorn natural, la gestió dels residus, entre molts altres àmbits.

Tots aquest serveis contribueixen, dia rere dia, en la creació d'aquest sentiment de pertinença a un territori, a una comarca, a la Selva

El Consell Comarcal de la Selva en els seus 36 anys d’història ha tingut un total de nou presidents, que han governat amb el suport de diferents grups polítics.

 • Josep M. Puig i Vendrell, regidor de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, va ser el primer president del Consell Comarcal de la Selva, entre els anys 1988 i 1990. (Pressa de possessió: 9 de març de 1988)
 • Josep Micaló i Aliu, alcalde de Riudellots de la Selva, de Convergència i Unió. Va ser president entre els anys 1990 i 1995. (Pressa de possessió: 12 de juliol de 1990)
 • Carme Benages i Cort, regidora de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, d’Unió Democràtica de Catalunya. Va ser presidenta de la tercera legislatura, entre els anys 1995 i 1999. (Pressa de possessió: 15 de juliol de 1995).
 • Joan Puig i Cordon, regidor de l’Ajuntament de Blanes, d’Esquerra Republicana de Catalunya. Va ser president entre els anys 1999 i 2003. (Pressa de possessió: 31 de juliol de 1999).
 • Jordi Iglesias i Salip, alcalde de Breda, de Convergència i Unió. Va ser president entre els anys 2003 i 2007.Quan va accedir a la presidència era només regidor, però dos anys més tard va tornar accedir a l’alcaldia. (Pressa de possessió: 1 d’agost de 2003)
 • Robert Fauria i Danés iJordi Gironès i Pasolas es van repartir la presidència de la sisena legislatura, del 2007 al 2011. Robert Fauria, de Convergència i Unió, va ser el president els primers dos anys, i Jordi Gironès i Pasolas, del Partit dels Socialistes de Catalunya, els altres dos.
 • Robert Fauria i Danés, alcalde de Sant Hilari Sacalm, de Convergència i Unió. Va ser president entre els anys 2011 i 2013. (Presa de possessió: 9 de juliol de 2011)
 • Salvador Balliu i Torroella, alcalde de Caldes de Malavella, de Convergència i Unió. Va ser president entre els anys 2013 i 2015. ( Presa de possessió: 9 d’abril de 2013).
 • Salvador Balliu i Torroella, alcalde de Caldes de Malavella, de Convergència i Unió. Ha estat president entre els anys 2015 i 2019 ( Presa de possessió:15 de juliol de 2015)
 • Salvador Balliu i Torroella, alcalde de Caldes de Malavella, de Junts per Catalunya. Pren possessió del càrrec de president l’11 de juliol de 2019.
 • Martí Pujals Castelló, alcalde de Tossa de Mar, de Compromís Municipal. Pren possessió del càrrec de president el dia 17 de juliol de 2023.

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.