Un total de 16 municipis tenen delegat el servei de prevenció d’incendis al Consell Comarcal de la Selva

L’ens selvatà ha donat a conèixer els resultats del 2023 en una trobada que ha fet amb els mitjans, aquest divendres al matí a la població de Massanes

 

El vicepresident 2n, Jordi Pibernat; la consellera de Sostenibilitat , Marta de Egea i l’alcalde de Massanes, Joan Pou, juntament han presentat els resultats de l’any 2023 i la previsió pel 2024 d’aquest servei

 

Un total de 16 municipis tenen delegat el servei de prevenció d’incendis forestals al Consell Comarcal de la Selva. Durant el primer any de la posada en funcionament d’aquest servei -2018- un total de 9 ajuntaments ja van traspassar aquesta competència a l’ens selvatà: Anglès, Breda, Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Riudarenes, Sant Hilari Sacalm, Sils, Tossa de Mar i Vilobí d’Onyar. En aquests darrers sis anys s’hi han sumat els municipis d’Amer, Blanes, la Cellera de Ter, Lloret de Mar, Massanes i Santa Coloma de Farners.

El vicepresident 2n, Jordi Pibernat, ha volgut recordar que un dels principals objectius de la posada en marxa d’aquest nou servei no és altre que el de convertir les urbanitzacions en espais segurs. En aquest sentit, Pibernat ha recordat que els antecedents es remunten a l’any 2015 arran d’una petició del Consell d’Alcaldes, en la què es posava de manifest la necessitat de donar compliment a les obligacions que estableix la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de prevenció d’incendis forestals. Tant és així que des del Consell es varen posar a treballar per tal de donar resposta a aquesta necessitat. I el 20 de desembre de 2016 es va aprovar l’establiment, el projecte d’implantació i el reglament del servei comarcal de prevenció d’incendis forestals.

 

Durant l’any 2017 es va treballar en els convenis de delegació de competències amb els municipis, l’any 2018 s’inicia el servei amb la delegació de 9 municipis, i des d’aquesta data fins al 2024 ja són setze els municipis de la comarca que tenen delegades competències al Consell Comarcal de la Selva.

 

 

Els àmbits d’actuació

 

El servei comarcal de prevenció d’incendis presenta dos àmbits d’actuació ben definits en el marc de la prevenció d’incendis forestals amb l’objectiu de garantir la seguretat dels residents i dels seus béns, tant en les urbanitzacions com en el nuclis de població. En concret: les parcel·les interiors (nuclis de població i urbanitzacions) i les franges perimetrals de protecció i zones verdes.

 

El marc legislatiu està determinat per la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals i el Decret 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana.

 

A les parcel·les interiors: els treballs del servei van destinats a assegurar que els propietaris de les parcel·les donin compliment a la legislació mantenint els terrenys lliures de vegetació seca i amb massa arbòria aclarida.

 

En el cas de les franges perimetrals de seguretat, són les administracions locals les que han de garantir una franja de 25 metres al voltant de les urbanitzacions i nuclis de població, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida.

 

Tal com ha explicat la consellera responsable del servei, Marta de Egea, per dur a terme totes aquestes tasques el Servei Comarcal de Prevenció d’Incendis Forestals s’ha dotat d’una plantilla d’un enginyer, un enginyer tècnic forestal, un geògraf, dos tècnics forestals, el suport d’un tècnic de protecció civil i d’un equip de quatre administratius, a banda de tota l’estructura global del Consell Comarcal, amb un pressupost directe per al 2024 superior als 600.000 €.

 

8.100 parcel·les interiors no edificades

 

Actualment, el servei comarcal gestiona el compliment per part dels propietaris d’aproximadament de 8.100 parcel·les interiors no edificades. Sobre bona part d’aquestes parcel·les no s’havia fet de forma regular els treballs de manteniment de la vegetació; en molts casos es tractava de veritables boscos dins de les urbanitzacions. Però amb aquests anys del servei s’ha aconseguit revertir la situació gairebé al complert. Entre les tasques del servei hi ha la comunicació als propietaris de les seves obligacions, el control del grau de compliment, l’obertura d’expedients administratius d’execució en cas d’incompliment.

 

 

Més de 1.000 parcel·les adherides al servei comarcal

 

Des del 2018, els propietaris de les parcel·les poden encarregar al Consell Comarcal de la Selva els treballs de manteniment de la vegetació. Actualment hi ha 1.030 parcel·les adherides en aquest servei. Per municipis, les parcel·les que han sol·licitat i autoritzat al Consell el manteniment de la vegetació d’acord amb la normativa són: Lloret de Mar, 299; Maçanet de la Selva, 166; Caldes de Malavella, 165; Riudarenes, 116; Sils, 87; Vidreres, 82 i seguit de Santa Coloma de Farners, amb 31; Sant Hilari Sacalm, amb 27; Tossa de Mar, amb 25; Massanes amb 16; Anglès amb 10, la Cellera amb 3, Breda amb 2; i Vilobí d’Onyar amb 1 parcel·la.

 

 

360 parcel·les adherides en execució subsidiària

 

L’any 2022 es va iniciar l’execució subsidiària en parcel·les de titularitat privada, on tot i els intents, per la via de l’execució forçosa i la via sancionadora no s’havia aconseguit que s’ho fessin els treballs necessaris per donar compliment a la normativa. Aquests treballs executats pel Consell Comarcal de la Selva en terrenys privats, després de no tenir èxit per la via forçosa, rescabalen el seu cost a compte de la propietat.

 

El primer any es va actuar sobre 100 parcel·les, l’any 2023 ja es va actuar sobre 255 parcel·les, en 155 d’elles s’hi van fer treballs d’obertura i en 100 treballs de manteniment. Per aquest 2024, es preveu actuar de forma subsidiària en 361 parcel·les, fent treballs d’obertura en 106 d’elles i el manteniment de les 255 parcel·les acumulades en anys anteriors.

 

Franges de seguretat i zones verdes

 

Durant l’any 2023 s’ha treballat intensament en els treballs d’obertura i manteniment de franges perimetrals de seguretat i de les zones verdes. Han estat  132 hectàrees de franges i hectàrees de zones verdes als municipis de Massanes, Santa Coloma de Farners i Anglès, Vilobí, la Cellera, Sils, Maçanet i Tossa de Mar. Per l’any 2024 es preveu un increment dels treballs del 70% arribant a les 226 ha, i a més que en els municipis ja citats s’hi afegeixen Amer, Blanes i Riudarenes.

 

Aquests treballs serveixen per garantir la seguretat de les persones i dels seus béns és necessari convertir les urbanitzacions en espais segurs. Per aquest motiu s’han de fer les franges perimetrals de 25 metres i aclarir les densitats arbòries de les zones verdes i de les parcel·les interiors donat que el foc corre per les capçades, no per la superfície.

 

Cal entendre que aquestes mesures, com la tala d’arbres, tot i no ser populars s’han d’executar per la seguretat de bens i persones i també son una protecció del medi natural que envolta les urbanitzacions i els nuclis de població.

 

S’han avançat els treballs per evitar riscos

 

Per la seva banda, el vicepresident 2n del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Pibernat, ha recordat que durant dècades hem anat implantant zones urbanes dins d’espais forestals. Els legisladors s’han vist en l’obligació de determinar unes normes destinades a garantir la seguretat de les persones i dels seus béns, normes com l’aclarida de masses arbòries amb el propòsit de poder fer front a possibles incendis forestals.

El canvi climàtic és un fet reconegut per tots, cada any tenim estius més llargs i càlids. De tots són coneguts els incendis que l’estiu del 2022 a Castell d’Aro originat pels treballs en una franja perimetral de protecció i al Pont de Vilomara on el foc va entrar en una urbanització afectant unes 30 cases. I el 2023 la sequera acumulada en totes les comunitats vegetals han acumulat molta més matèria seca en els boscos.

 

Per evitat riscos i assegurar haver fet tots els treballs abans de l’època amb més risc, aquest any ja s’han iniciat els treballs forestals a finals de gener per tenir totes les actuacions executades abans del mes de maig, en previsió d’una temporada d’alt risc d’incendi més llarga del normal, degut a la sequera acumulada.

 

 

 

Implicació i coordinació de totes les administracions

 

El vicepresident 2n del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Pibernat, ha recordat que en aquest projecte s’hi han abocat totes les administracions del territori: els ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal com a executor, la Diputació de Girona amb el suport dels seus tècnics obrint línies estratègiques de treball i finançant-les i la Generalitat de Catalunya mantenint una política d’ajuts i participant activament des dels diferents àmbits d’actuació (bombers, protecció civil i agents rurals.

 

Anualment també es fa una reunió entre administracions en la que participen membres de Bombers, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals destinats a la comarca de la Selva, per preparar la campanya de prevenció d’incendis amb els tècnics de prevenció d’incendis i de joventut del Consell Comarcal. En aquesta reunió, a més de la prevenció d’incendis en nuclis i urbanitzacions es tracta les mesures de prevenció en cases de colònies i activitats de lleure.

Les dades de l’any 2023 i la previsió pel 2024 s’han donat a conèixer aquest divendres, 22 de març, en una trobada amb els mitjans de comunicació, que s’ha fet a Massanes. A la sessió també hi ha participat l’alcalde de Massanes, Joan Pou Lucena; la consellera de Sostenibilitat, Marta de Egea; el cap del departament de Territori i Sostenibilitat, Felip Toledo i el tècnic de prevenció d’incendis, Ricard Grabulosa.

el-consell-comarcal-de-la-selva-dona-el-tret-de-sortida-els-tallers-formatius-per-a-emprenedors-i-empreses El Consell Comarcal de la Selva dona el tret de sortida als tallers formatius per a emprenedors i empreses d’aquest segon trimestre amb un a sessió...
el-consell-comarcal-de-la-selva-inverteix-mes-100-000-euros-a-les-cuines-dels-menjadors-escolars Durant l’any 2023 s’han invertit 43.000 € i aquest 2024 se n’invertiran 60.000 més La consellera d’Educació, Ester Soms, ha explicat que “any rere...
un-total-de-16-municipis-tenen-delegat-el-servei-de-prevencio-d-incendis-al-consell-comarcal-de-la-selva L’ens selvatà ha donat a conèixer els resultats del 2023 en una trobada que ha fet amb els mitjans, aquest divendres al matí a la població de...
el-consell-comarcal-de-la-selva-contracta-7-i-tria-per-gestionar-els-menjadors-escolars-de-sant-hilari-i-arbucies-fins-a-finals-de-curs   El passat 26 de febrer, l’empresa 7 i Tria va assumir la gestió del servei, subrogant les persones que hi treballaven i, per tant, amb un...
el-municipi-de-riudarenes-es-suma-al-projecte-vescomtat-de-cabrera El municipi de Riudarenes se suma al projecte de dinamització cultural i turística del vescomtat de Cabrera. Un projecte que té com a objectiu posar en...
el-consell-comarcal-de-la-selva-celebra-el-dia-de-la-dona-amb-una-doble-jornada-d-activitat El Centre - Eix de Negoci acollirà una nova edició de l’Emprèn en Femení el dia 8 de març amb la participació de Cristina Cabañas, farmacèutica i...
el-municipi-de-vidreres-ha-programat-tota-una-serie-d-activitats-entorn-del-llegat-historic-i-patrimonial-vinculat-al-vescomtat-de-cabrera Amb el lema “Vidreres en temps dels Cabrera”, la població de Vidreres durà a terme diverses activitats entorn del llegat històric i patrimonial...
el-castell-de-montsoriu-protagonista-del-programa-numero-1000-d-en-guardia-de-catalunya-radio El programa “En guàrdia!” a la sala noble del castell de Montsoriu el dijous, dia 27 d’abril   "En guàrdia!" celebra els 1.000 programes...
el-consell-comarcal-de-la-selva-inicia-el-projecte-cultura-i-transformacio-digital La presentació es farà el dia 28 d’abril en el marc de la primera jornada de connexió amb el món digital que porta per títol “Connectem- al...
s-inauguren-les-obres-de-remodelacio-del-museu-etnologic-del-montsell-la-gabella El Museu Etnològic del Montseny, element clau de cohesió del territori Les obres de remodelació permeten al visitant descobrir nous espais que fins...
el-servei-de-creacio-d-empresa-del-consell-comarcal-de-la-selva-ha-ates-212-emprenedors-durant-el-2020 Les xifres del servei “són bones i si tenim en compte l’any que hem viscut amb la pandèmia de la COVID-19” ha assenyalat el màxim responsable de l’ens...
la-poblacio-de-brunyola-acollira-la-26a-edicio-de-la-fira-de-l-avellana-de-la-selva Enguany, aquest esdeveniment s’ha adaptat al compliment de la normativa respecte a la pandèmia de COVID-19   La Fira s’ha presentat...
un-terratremol-de-magnitud-3-9-amb-epicentre-a-prop-de-santa-coloma-de-farners Un terratrèmol de 3,9 graus d’intensitat a l’escala de Richter s'ha detectat quan passaven pocs minuts de tres quarts de tres de la tarda d'avui...
el-consell-comarcal-de-la-selva-s-adhereix-a-la-setmana-internacional-del-compost Enguany, se celebra entre el 3 i el 9 de maig de forma telemàtica amb l’objectiu d’informar i difondre els beneficis del compost en el sòl i el...
des-del-consell-comarcal-us-desitgem-un-felic-dia-de-la-mare Des del Consell Comarcal de la Selva us desitgem un Feliç Dia de la Mare.   Gaudiu d'aquest dia respectant les sortides permeses i...
l-area-de-benestar-social-del-consell-comarcal-segueix-treballant-per-poder-donar-resposta-a-les-families-de-la-comarca   Tant des dels Serveis Socials bàsics com els especialitzats, estem fent trucades a les persones i famílies més vulnerables,  per tal de...
darreres-mesures-de-prevencio-i-contencio Arran de les mesures preventives establertes davant l'evolució dels contagis del #CoVID19, es recomana no utilitzar presencialment els serveis del...
el-consell-comarcal-de-la-selva-ha-formalitzat-la-contractacio-de-34-persones-aturades-de-mes-de-30-anys-amb-el-programa-30-plus El Programa 30 Plus té com a objectiu la inserció laboral de persones desocupades de més de 30 anys   El programa és una iniciativa...
julia-barcelo-i-arnau-vilaplana-pubilla-i-hereu-de-la-comarca-de-la-selva-2019 L’alcalde de Breda, Dídac Manresa ha presidit l’acte juntament amb el president de Foment de les Tradicions Catalanes, Gil Vilarrasa També hi...
tret-de-sortida-del-projecte-itutambe-a-diverses-urbanitzacions-de-la-selva Aquesta setmana s’han iniciat els tallers de Maçanet de la Selva, Vidreres i Massanes El mes de setembre s’iniciaran els tallers de Sils, Santa...
consells-davant-els-incendis-forestals Sou a Catalunya, un país de clima mediterrani amb molta massa forestal. A l'estiu, la sequera eleva sovint el risc d'incendi forestal, però cal tenir...
una-quarantena-de-persones-assisteixen-a-la-3a-edicio-del-networking-de-caracters-artesans-i-creatius-startart2018-a-el-centre-eix-de-negoci El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, juntament amb la regidora de promoció econòmica, Teresa Garcia i el director del Centre...
consells-petards Amb l'estiu arriben a Catalunya les celebracions de festes populars i tradicionals com les revetlles, amb l'increment de l'ús de material...
el-castell-de-montsoriu-obrira-al-public-durant-les-festes-de-nadal Només romandrà tancat els dies 25 i 31 de desembre i el dia 6 de gener Molt bona acollida de l’edifici de serveis i atenció al públic durant el...
un-total-de-50-productors-i-establiments-de-la-selva-estableixen-relacions-comercials-en-una-jornada-a-hostalric Entre els participants hi havia productors i establiments d’arreu de la comarca, així com restauradors, establiments hotelers i cases de turisme...
alumnes-de-l-escola-immaculada-concepcio-de-lloret-visiten-el-centre-d-acollida-d-animals-de-la-selva Els alumnes de 2n ESO de l’Escola Immaculada Concepció de Lloret de Mar van visitar el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva, el passat dijous 29...
un-total-de-30-persones-participen-a-la-segona-formacio-organitzada-per-l-associacio-de-turisme-la-selva-comarca-de-l-aigua-i-el-consell-comarcal Una trentena de persones han participat a la segona sessió de formació turística, organitzada per l’Associació de Turisme La Selva, Comarca de l’Aigua,...
el-ple-del-consell-comarcal-de-la-selva-aprova-el-nou-cartipas El Ple del Consell Comarcal de la Selva ha aprovat el dimarts 21 de juliol el nou cartipàs d’aquest ens per a la legislatura 2015-2019. Amb...
salvador-balliu-es-escollit-nou-president-del-consell-comarcal-de-la-selva Salvador Balliu (CiU) ha estat escollit president del Consell Comarcal de la Selva en el Ple de constitució que s’ha celebrat aquest dimecres, 15 de...

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.