El Consell Comarcal de la Selva s’adhereix a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus
La comarca de la Selva participa a la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus, que se celebra del 16 al 24 de novembre
En l’edició d’enguany es posa especial èmfasi en la importància de lluitar contra el malbaratament alimentari
El Consell Comarcal de la Selva participa a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb una campanya institucional a les xarxes socials, que ha donat a conèixer a tots els ajuntaments de la comarcal amb els quals comparteix serveis i funcions relacionades amb els residus.
En l’edició d’enguany, que se celebra del 16 al 24 de novembre, es posa especial èmfasi en la importància de lluitar contra el malbaratament alimentari.
Cada any, els estats de la UE produeixen més de 58 milions de tones de residus alimentaris, que corresponen a 131 kg per habitant. Aquestes dades són encara més espectaculars si tenim en compte que més de 37 milions de persones no es poden permetre un àpat de qualitat cada dos dies.
Arreu del món, un terç de tots els aliments produïts per al consum humà es malgasten. Si observem les dades del PNUMA, l'any 2019 s'han produït al voltant de 931 milions de tones de residus alimentaris, que representen el 17% de la producció total d'aliments mundial. Però, en quin moment s'està convertint aquest menjar en residus? La meitat dels residus alimentaris es produeixen a les llars, i encara cal afegir-hi els que provenen de la restauració (restaurants, càtering) i del comerç al detall (supermercats, botigues).
Darrere d'aquesta quantitat de malbaratament alimentari s'amaguen impactes tant econòmics com ambientals. Les dades estimen que per als residus alimentaris produïts anualment a Europa, hi ha un valor de mercat associat de 132.000 milions d'euros. A més, el malbaratament alimentari té conseqüències en termes d'emissions de gasos d'efecte hivernacle relacionades, per exemple, amb l'ús de terres de conreu, els recursos d'aigua dolça i els fertilitzants per a la producció d'aliments.
L'EWWR ha decidit unir forces per canviar la manera com produïm, consumim i distribuïm aliments a Europa. Mitjançant accions i iniciatives inspiradores, tota la comunitat d'EWWR (autoritats públiques, empreses privades, associacions, escoles i ciutadans) ens hem de comprometre a repensar la nostra relació amb l'alimentació i augmentar la seva conscienciació sobre l'impacte ambiental, econòmic i social dels aliments.
Aquesta iniciativa neix d’un projecte que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana, i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.
En el transcurs d’aquesta Setmana Europea es pretén donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus estats membres en aquesta matèria, fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa, fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).