L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha organitzat una formació per acompanyar la salut mental dels joves

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha organitzat una formació per acompanyar la salut mental dels joves. Aquestes jornades que porten per títol Salut mental i joves es faran els dies 4 i 7 de juliol a Santa Coloma de Farners.

La salut mental entre el col·lectiu jove està a l’ordre de dia i les dades que arriben són preocupants. Des de la covid-19 les atencions a urgències de joves relacionats amb la salut mental, com els trastorns de conducta alimentària, ansietat o malestars emocionals, ha augmentat un 165% i el suïcidi és ja la principal causa de mort per fenòmens no naturals entre el jovent. 

Les conclusions de l’informe “La situació de la salut mental en el jovent català” posa de manifest tres conclusions clares. Una, que hi ha un canvi de paradigma generacional pel que fa a la salut mental. Dues, que vivim una emergència clara en l’atenció de la salut mental. Tres, que hem de reforçar els sistemes comunitaris i preventius per millorar el benestar del jovent.

Per posar en relleu aquesta situació i per millorar la formació dels professionals que treballen amb els joves des del diversos àmbits, s’han organitzat les jornades “Salut mental i joves”  els dies 4 i 7 de juliol a Santa Coloma de Farners.

Aquestes jornades s’impulsen en el marc de la col·laboració entre l’Oficina Jove de la Selva i la del Gironès dins el projecte Ocell de Foc, de la Direcció General d’Economia Social i Solidària.

Aquest projecte preveu una aliança entre el Consell Comarcal de la Selva i del Gironès, i les entitats Idària, Drissa i Fundació Sergi, així com d’altres entitats satèl·lits tals com l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona, Uni Girona, el Consell Esportiu de la Selva, la Fundació Multicapacitats, el Centre Jove de Salut, Social Project 4.0, Minyons i Escoltes, Associació Batibull, Tresc, REsilis, Fundació Salvans, Ecosol, el Casal dels Infants i el Consell Esportiu del Gironès.

Amb aquesta aliança s’han plantejat línies de treball conjuntes que posen al centre la salut mental del jovent i proposen un conjunt accions, tant d’intervenció, com d’acompanyament o formació.

La formació “Salut mental i joves” està destinada a professionals de l’ensenyament, dels serveis socials, l’esport, la joventut o el lleure educatiu, i planteja dues jornades en formats diferents. Ambdues es realitzaran a Santa Coloma de Farners.

La primera jornada, amb un contingut més teòric, serà el dia 4 de juliol a l’Auditori Municipal i comptarà amb la participació de Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental. Quan a les intervencions, hi haurà tres ponències i una taula rodona final. Les ponències estan liderades per tres persones amb una gran experiència en l’àmbit i amb tres mirades necessàries i molt complementàries. 

Carles Parellada, mestre, psicomotricista i terapeuta familiar, parlarà de lLa mirada sistèmica en l’acompanyament grupal a joves en entorns educatius i comunitaris”. 

Laura Torroella, educadora social i membre de l’equip SEER-Salut i Educació Emocional, parlarà de “l’acompanyament grupal a joves en l’educació formal i no formal: instituts, lleure, esports, joventut”.

Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista, parlarà de “quan la vida ens dol”.

La segona sessió, serà el dia 7 de juliol a la Casa de la Paraula, i tindrà un caire més pràctic. La jornada oferirà dos tallers molt centrats en la figura de l’acompanyament. Per una banda, l’Anna Espadalé, educadora, psicòloga, formadora i facilitadora de la Cooperativa Fil a l’Agulla, treballarà lLa cura dels equips de professionals: acompanyar-nos per acompanyar”. Per altra banda, lLaia Català, psicòloga i membre de l’equip SEER-Salut i Educació Emocional, treballarà les “Eines per a l’acompanyament al desenvolupament socioemocional en grups de joves”.

Per participar a les jornades cal inscriure’s prèviament en aquest enllaç. El termini finalitza el 18 de juny.

Per a la segona jornada, les places són limitades i s’adjudicaran preferentment a professionals de joventut i d’educació secundària que treballin a la Selva.

El programa complet de les jornades Salut mental i joves es pot descarregar aquí.

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.