L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva posa en marxa una campanya que visibilitza la salut mental jove

Aquesta campanya s’emmarca dins el programa Ocell de Foc al Gironès - la Selva, i s’inicia amb un conjunt d’accions que es duran a terme al voltant del 10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental

   

La campanya de comunicació porta per nom “Cap caos al cap”, i vol parlar de la salut mental, especialment entre el col·lectiu jove

 

L’Oficina Jove de la Selva, del Consell Comarcal de la Selva, ha posat en marxa una campanya que visibilitza la salut mental jove i que porta per títol “ Cap Caos al Cap”, coincidint amb el Dia de la Salut Mental, el 10 d’octubre. “Cap caos al cap” és una campanya de comunicació que vol parlar de la salut mental, especialment entre el col·lectiu jove. Fent ús d’aquest joc de paraules, expressa un desig que tenim com a societat, que és viure amb tranquil·litat i salut emocional.

Aquesta campanya s’emmarca dins el programa Ocell de Foc al Gironès - la Selva, i s’inicia amb un conjunt d’accions que es duran a terme al voltant del 10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, i que pretén interpel·lar el col·lectiu jove parlant obertament de salut mental, perquè reconèixer aquest aspecte ens posiciona i direcciona cap al benestar emocional.

El conseller de Joventut, Roger Puigdevall, ha explicat que: “les dades que s’estan publicant recentment són cada vegada més alarmants”. Puigdevall ha assenyalat que, tal com apunta l’informe “La situació de la salut mental en el jovent català”, des de la covid-19 les atencions a urgències relacionats amb la salut mental dels joves, com els trastorns de conducta alimentària, l’ansietat o els malestars emocionals, han augmentat un 165% i el suïcidi és ja la principal causa de mort per fenòmens no naturals entre el jovent.

 

Puigdevall ha destacat les xifres següents:

  • El 50% de trastorns de salut mental apareixen en l’adolescència, abans dels 14 anys.
  • El 30% de persones amb trastorns de salut mental s’han sentit discriminades pels companys i companyes de classe quan estaven en edat escolar.
  • Entre el 35% i 57% no demanen ajuda o tractament per culpa de l'estigma.
  • El 47% de les urgències en joves són per salut mental.

 

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva obra la campanya aquest mateix dia -el 10 d’octubre- amb una acció realitzada en el marc de l’institut de Santa Coloma de Farners. Amb l’alumnat de secundària es farà un treball previ a les tutories on a partir d’una dinàmica elaboraran un decàleg del benestar emocional. Posteriorment, aprofitant les hores del pati, tant amb l’alumnat de secundària com de cicles formatius, es preveu muntar un set de fotografia on el jovent podrà participar fent-se una foto que després formarà part de la campanya de comunicació. A més, hi haurà una parada amb marxandatge de la campanya que es repartirà entre els participants.

 

Paral·lelament, s'inicia un seminari dirigit al professorat de la comarca i organitzat conjuntament amb el CRP La Selva. El primer dia es tractarà el tema dels trastorns de conducta, una xerrada conduïda per l’entitat SEER (Salut i Educació Emocional), i al llarg del curs es parlarà sobre temes com la prevenció al suïcidi amb Isaac Lloveras, diversitat de gènere amb Lo Relacional i el pati com a espai d'aprenentatge amb SEER.

A partir d’aquesta data, es publicarà un conjunt d’imatges a les xarxes socials sota el lema “Cap caos al cap”. Setmanalment es publicarà una imatge d’estil obert i suggerent i que tindrà presència als perfils de les xarxes socials de l’Oficina Jove de la Selva, i les entitats col·laboradores que vulguin sumar-se a la iniciativa.

Aquesta campanya a les xarxes es complementa amb la creació d’un marxandatge amb polseres, xapes, bolígrafs i adhesius els quals es repartiran entre les persones participants dels projectes.

 

Les entitats implicades són el Consell Comarcal de la Selva i del Gironès, Idària, Drissa i Fundació Sergi, així com les entitats satèl·lits: Ajuntament de Girona, Universitat de Girona, Uni Girona, Consell Esportiu de la Selva, Fundació Multicapacitats, Centre Jove de Salut, Social Project 4.0, Minyons i Escoltes, Associació Batibull, Tresc, REsilis, Fundació Salvans, Ecosol, Casal dels Infants i Consell Esportiu del Gironès.

Algunes d’aquestes entitats també organitzen activitats per donar el tret de sortida a la campanya.

El conseller de joventut del Consell Comarcal de la Selva, Roger Puigdevall, ha assegurat que “visibilitzar un tema com la salut mental entre els i les joves és molt necessari per trencar tabús i recordar la urgència a l’hora de posar tots els recursos necessaris”.

 

 

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.