Èxit de visitants a la 31a edició de la Fira de l'Avellana de la Selva de Brunyola
Enguany, la inauguració de la Fira va ser divendres al vespre i va comptar amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Xavier Guitart; el president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals; i del diputat de la Diuptació de Girona, Nil Papiol, i la major part dels alcaldes de la comarca
Gran expectació en la primera trobada castellera i amb els tradicionals concursos de collir i esclovellar avellanes i la cursa de sacs a l’esquena
La població de Brunyola s’ha convertit de nou en la capital catalana de l'avellana amb la celebració de la 31a edició de la Fira dedicada a aquest fruit sec, que ha tingut lloc els dies 3, 4 i 5 d’octubre.
Durant aquests tres dies han visitat la Fira unes tres mil persones, que no han volgut deixar passar l’ocasió de gaudir d’una de les cites més arrelades a la comarca. En el marc d’aquests dos dies, els productors han tingut una bona venda d’avellanes.
Totes les persones que han participat d’una manera o altra a la Fira han coincidit a destacar que calia treballar per donar a conèixer els valors de l’avellana de la Selva i de Brunyola per destacar-ne la importància en una bona alimentació, com a element plenament identificat amb el territori que contribueix a preservar un paisatge molt especial i, a crear riquesa a la comarca.
El tret de sortida oficial de la Fira va tenir lloc el divendres al vespre amb la inauguració oficial de la Fira i la presentació del documental “30 anys de l’avellana a Brunyola i la Selva”, amb l’assistència de les autoritats locals, comarcals i territorials. Aquest acte, que es va fer a la Sala Ricard Teixidor, va comptar amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, Xavier Guitart; el president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals; el diputat de la Diputació de Girona, Nil Papiol; el mateix alcalde del consistori, Roger Puigdevall, així com diversos diputats, consellers i regidors de la major part dels municipis selvatans. Després dels parlaments a càrrec de les autoritats, s’oferirà una degustació de productes amb avellana, que compta amb el suport dels restaurants i establiments locals i amb la col·laboració de les iniciatives gastronòmiques selvatanes guardonades amb el segell Girona Excel·lent 2025-2026.
Els actes es van reprendre l’endemà, dissabte, amb la Cursa Popular “Avellana Límit”, amb victòria final de Rubèn Hernández i Núria Roura sobre un centenar de participants. Durant tot el cap de setmana es va fer degustació i venda d’avellanes de la Selva i productes derivats als espais reservats per als productors a la plaça de Brunyola. També, als entorns de la plaça, hi havia parades de productes artesans.
Al matí es van inaugurar les exposicions i es va oferir un taller d’herbes medicinals, així com una caminada popular per explotacions d’avellanes i demostració d’eines al camp a càrrec de l’Associació de Productors d’Avellana de Brunyola.
A la tarda, la plaça es va omplir per assistir al concert del grup Atrapasomnis amb quitxalla de tota la comarca que també van participar en el taller infantil “construcció d’una caixa de niu” a càrrec de Joan Ventura; igualment el programa incloïa una visita guiada al castell de Brunyola amb la Lourdes Serra i una xerrada històrica “Els remences a Brunyola i Sant Martí Sapresa a càrrec de Ricard Teixidor. El darrer acte del dissabte fou el sopar popular acompanyat d’un espectacle teatral a càrrec dels Amics de Brunyola.
El diumenge, la jornada s’inicià amb la concentració de tractors, amb una caminada i taller de descoberta de la flora i fauna de la zona a càrrec de Joan Ventura i la missa amb l’acompanyament de la coral del GEiEG. El plat fort del matí va ser l’actuació dels castellers Guillats de la Selva i els Escaldats de Caldes de Montbui que van oferir una demostració de castells de fins a set pisos en un marc incomparable a l’ombra de la torre de l’antic castell de Brunyola, es va fer una actuació castellera amb Castellers de la Selva i Castellers de Caldes de Montbui. Abans de dinar, el cuiner David Valls va oferir un taller gastronòmic amb l’avellana com a producte fonamental dels plats que presentar al públic.
Els actes es van reprendre a la tarda amb una audició de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de Cassà, i una visita guiada al castell de Brunyola a càrrec de Lourdes Serra, que van donar pas als tradicionals concursos, amb un centenar de participants en les diferents modalitats: el VII Concurs de collir avellanes, Memorial Joan Horta; el XXI Concurs internacional d’esclovellar avellanes, Memorial Joan Mascort; i la XIV Cursa.
Els millors en esclovellar avellanes amb ser Mercè Amiento i Ricard Subiranas (en júniors); els que van collir-ne més, Isidre Valls i Ricard Subiranas (jr.) i a les curses amb sac a l’esquena, triomf de Jordi Bultó, que s’imposà en una disputada final a Genís Rovira.
El punt final de la 31a Fira de l’Avellana de la Selva va anar a càrrec del grup d’Els Pescadors de l’Escala, amb una cantada d’havaneres acompanyada de rom cremat.
Foto: Joan Carles Codolà
Servei de Comunicació i Disseny del Consell Comarcal de la Selva