L’Arxiu Comarcal de la Selva celebra el seu 40è aniversari
Per l’efemèride es va encarregar un mural de gran format d’art urbà que s’ha pintat en la paret posterior de l’edifici, realitzat per l’artista d’origen gallec Edgar (Wedo) Goás
L’expresident de la Generalitat, Quim Torra, la directora general de Patrimoni, el president del Consell i l’alcaldessa de Santa Coloma van participar en aquest acte, que va tenir lloc dissabte a la tarda
L’Arxiu Comarcal de la Selva va celebrar la commemoració del 40è aniversari el dissabte passat. L’any 1983 es va posar en funcionament i es va obrir la primera seu de l’Arxiu en unes dependències de l’antic col·legi de les monges del Cor de Maria. El 2015 s’inaugura la seu actual en un edifici modern i funcional situat al c/ Sant Dalmau, en el nucli històric de Santa Coloma de Farners.
L’arxiu acull actualment 225 fons documentals públics i privats que ocupen 3,5 quilòmetres de documentació de tota mena, 45.000 fotografies i 12 terabytes de documentació digitalitzada.
Per a la efemèride, celebrada amb uns mesos de retard, es va encarregar un mural de gran format d’art urbà que s’ha pintat en la paret posterior de l’edifici, realitzat per l’artista Edgar (Wedo) Goás on es representa una arxivera movent un document en uns prestatges d’arxiu, en la portada del qual apareix un fragment del quadre sobre la Guerra dels Segadors, “Corpus de Sang”, pintat per Antoni Estruch.
La directora General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Sra Sònia Hernández, va obrir el torn de paraules com a representat de l’ens titular de l’Arxiu. En el seu parlament, Hernández va destacar algunes de les activitats que s’hi desenvolupen i va agrair l’esforç de tothom per acollir i salvaguardar el patrimoni documental de la comarca, facilitar l’accés als documents a la ciutadania i ser un exemple de transparència i bon govern.
Seguidament va ser el torn del president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals, que representava a la institució que per delegació de competències gestiona el dia a dia de l’Arxiu tant en l’àmbit econòmic com en la contractació de personal. Pujals es va referir especialment al servei PREST, acrònim de Preservació Electrònica Segura i Transparència, és a dir, el servei d’arxivers i arxiveres itinerants que van pels ajuntaments de la comarca a donar suport en matèria d’arxiu, gestió de la documentació electrònica i transparència, en municipis de menys de 10.000 habitants, un servei prestat a partir dels recursos aportats pels ajuntaments, el Departament de Cultura, la Diputació de Girona i el mateix Consell.
La referència en el mural a la Guerra dels Segadors i la coincidència amb la publicació d’una recerca inèdita sobre els inicis de la guerra per part del doctor en Hhstòria Sr. Xavier Solà i el record de la contesa en la part central del mural va ser el que va propiciar la seva densa i treballada intervenció en l’acte. Les malifetes dels Tercios espanyols van tenir resposta en la població de Mallorquines, Riudarenes i Santa Coloma de Farners i també entre membres del clergat tal com destaquen les seves troballes documentals.
A l’acte també hi assistia convidat el M.H.P. Sr. Quim Torra, 131è president de la Generalitat de Catalunya, colomenc il·lustre que es va expressar com a usuari habitual dels arxius i va exposar algunes experiències positives sobre les recerques que ha efectuat darrerament.
La cloenda de l’acte va anar a càrrec l’alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamanya, en representació de la tercera institució que signa el conveni de funcionament de l’Arxiu, el qual és també, en primera instància, l’arxiu municipal de la ciutat. En la seva intervenció, l’alcaldessa de Santa Coloma va manifestar la voluntat de l’equip de govern de l’Ajuntament de desenvolupar iniciatives per a la preservació del patrimoni cultural tant material com immaterial.
La pluja que va caure mentre es duia a terme l’acte va impedir poder sortir a fora a contemplar i comentar amb el seu creador el mural de més de 130 metres quadrats situat al carrer del Batlle. Un petit vídeo va il·lustrar el procés creatiu i el mateix pintor va fer una breu presentació de l’obra així com respondre a les preguntes que se li van fer.
Finalment els actes es van cloure amb una actuació del joveníssim pianista farnesenc, Joel Bou Sánchez, alumne de l’Escola Municipal de Música “Josep Carbó”, que va interpretar de manera molt brillant quatre breus peces musicals.