El Consell Comarcal de la Selva impulsa una campanya institucional per explicar el preu dels residus a la ciutadania
La campanya porta per nom “Cada cop reciclem més i les taxes d’escombraries s’apugen. Per què!?”
El Consell de la Selva ha impulsat una campanya de comunicació institucional per explicar l’increment del preu dels residus als ciutadans de la comarca. Aquesta campanya, que s’ha ideat des de la unitat de Medi Ambient del departament de Territori i Sostenibilitat i el servei de comunicació de l’ens selvatà, té com a objectiu donar resposta als ajuntaments de la comarca de la Selva davant l’increment del preu de la taxa de residus.
En aquests moments, els plens dels ajuntaments estan aprovant les ordenances fiscals, per a l’any 2025, que regulen els impostos i preus públics que recapta directament l’Ajuntament a través del Consell Comarcal de la Selva. Un dels conceptes que formen part de l’ordenança fiscal és la taxa d’escombraries, que enguany ha estat revisada per adaptar-nos a les normatives mediambientals. La darrera Llei estatal de residus, 7/2022 estableix que a partir de l’any 2025 les taxes d’escombraries han de cobrir el cost real de la gestió dels residus municipals i han de tendir a criteris de pagament per generació. Per això, els ajuntaments han de re-equilibrar constantment les taxes d’escombraries per respondre a totes les variables que hi intervenen, i aquesta nova llei, comporta en molts municipis un replantejament i possible augment de les taxes de residus municipals per a llars i comerços i una nova necessitat d’argumentar davant la població el motiu d’aquests canvis i increments de preus.
I, per la seva banda, el Consell Comarcal de la Selva impulsa la taxa justa per tal que cada comerç i cada habitatge paguin un preu d’acord amb els residus que generen i la seva participació en la recollida selectiva, com també preveu la Llei 7/2022.
Per aquest motiu, i a petició dels ajuntaments de la Selva en un Consell d’Alcaldes, des de l’ens selvatà s’ha impulsat una campanya de comunicació que pretén explicar als veïns i veïnes de la comarca els motius d’aquests increments de la taxa, que en cap cas es deuen a l’arbitrarietat dels consistoris.
Cada cop reciclem més i les taxes d’escombraries s’apugen. Per què?
La campanya, que porta per nom “Cada cop reciclem més i les taxes d’escombraries s’apugen. Per què!?”, inclou materials audiovisuals i diversos articles per tal que cada ajuntament els pugui fer arribar a la ciutadania emprant els seus propis canals.
L’element principal d’aquesta nova campanya de comunicació és un vídeo que s’ha preparat per als veïns i veïnes dels municipis selvatans i que vol explicar, de la base que, si cada cop reciclem més, quin és el motiu de la pujada de les taxes d’escombraries i què inclouen aquestes taxes.
S’inicia fent una referència a les lleis ambientals i sobretot a la darrera Llei estatal 7/2022, que estableix que a partir de l’any 2025 les taxes d’escombraries han de cobrir el cost real de la gestió dels residus municipals i han de tendir a criteris de copagament. Seguidament parla del què fa el consistori per reequilibrar aquestes taxes d’escombraries i respondre a totes les variables, i continua parlant del servei de recollida de residus, que inclou la recollida i el transport dels residus fins al gestor final i el servei de deixalleria. També ens parla del tractament dels residus, que inclou l’eliminació dels que no es poden reciclar, el triatge dels que no s’han separat bé i la valorització de la recollida selectiva. Explica breument que el que més diners costa és el rebuig mal separat que va a parar a l’abocador i també fa una breu pinzellada sobre els impostos ambientals aplicats arran de les normatives estatal i catalana, que incrementen els costos del tractament. I és que recentment han entrat en vigor dos nous impostos sobre els residus que van a parar a l’abocador: l’impost sobre el dipòsit de residus a l’abocador i l’impost d’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
En aquest vídeo també es parla de la venda dels residus, és a dir, de la recuperació de materials reciclats, fet que suposa un estalvi de matèries primeres i un gran benefici mediambiental així com una compensació dels costos del servei.
En la darrera part d’aquest vídeo es fa referència a la posada en funcionament de la taxa justa per part del Consell a fi que cada comerç i cada habitatge paguin un preu d’acord amb els residus que generen i la seva participació en la recollida selectiva. Al final hi ha uns consells sobre el que pot fer la ciutadania perquè es redueixin els costos dels residus, com ara reduir la generació de residus, fer una bona recollida selectiva, fer compostatge casolà i prioritzar la deixalleria. El vídeo finalitza amb el preu dels residus del municipi, és a dir, el que marca el preu final de la taxa d’escombraires és propi de cada poble i explica que varia segons el tipus de servei, les característiques urbanístiques i els resultats de reciclatge. Conclou lloant la tasca de tots i cadascun dels ciutadans, ja que gràcies al seu esforç, el cost dels residus no arriba a 1 € al dia per habitatge.
A més del vídeo s’han editat diversos materials gràfics i també està previst que en els propers dies es faciliti uns materials informatius respecte del preu dels residus, que s’han treballat conjuntament amb la unitat de Medi Ambient, a tots els consistoris selvatans per tal que els publiquin als butlletins municipals.
El president de l’ens selvatà, Martí Pujals, ha comentat que “els alcaldes tenen la necessitat de poder explicar als seus veïns i veïnes el perquè d’aquesta pujada de la taxa d’escombraries, i més en un moment en què els ciutadans cada vegada reciclem més i tenim més consciència de la importància de fer-ho bé”. “Per això”, ha continuat Pujals, “des de l’ens selvatà es va veure amb bons ulls dur a terme una campanya de comunicació i informativa perquè els alcaldes puguin explicar als seus veïns el perquè de l’increment d’aquesta taxa d’escombraries.” En aquest sentit, Pujals creu que amb aquesta campanya de comunicació els ciutadans de la comarca comprendran millor la situació actual de la nova taxa de residus.
Enllaç al vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=Wcm0D3jTnX4