La població de Blanes reivindica el seu llegat medieval amb les jornades ‘Blanes en Temps dels Cabrera’ del 7 al 31 de Juliol


Inclouran una recreacions històriques, una exposició, conferències i visites guiades gratuïtes

Durant el proper mes de juliol, la població de Blanes posarà en valor el patrimoni material i immaterial del Vescomtat de Cabrera amb una proposta conjunta prou potent com per atraure nous públics culturals i turístics a través de les jornades ‘Blanes en temps dels Cabrera’. Inclouran diverses activitats que volen contribuir a la promoció de l’activitat cultural i econòmica al voltant dels recursos vinculats al Vescomtat de Cabrera.
Les jornades es faran a Blanes del 7 al 31 de juliol, i inclouran quatre elements principals. El més destacat és una exposició que abastarà gairebé tot juliol, així com esdeveniments singulars que s’aniran celebrant al llarg d’aquest proper mes: recreacions històriques, conferències i visites guiades gratuïtes. Està organitzat per l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, amb la col·laboració del projecte La ruta dels Cabrera del Consell Comarcal de la Selva.


Exposició ‘Vescomtat de Cabrera. La força d’un territori’


El punt central de les jornades serà l’exposició ‘Vescomtat de Cabrera. La força d’un territori’, que s’allotjarà del 7 al 31 de juliol a la Sala Municipal Maria Luisa García-Tornel de Blanes, al cèntric Carrer Ample. La seva inauguració tindrà lloc la tarda del proper dissabte, 8 de juliol, a les 18h, una jornada que també comptarà amb altres al·licients.
Pel que fa a l’exposició, inclou diversos plafons que tracten sobre la importància del llegat del Vescomtat que, durant gairebé 1000 anys va impulsar importants canvis polítics, socials i econòmics a Blanes i al territori selvatà. L’horari per visitar-la és de dilluns a diumenge de 10 a 13 h i de 18 a 21 h. La sala serà col·legi electoral, per això romandrà tancada durant uns dies de la setmana del 23 de juliol.


Recreacions Històriques el 8 de juliol

Després de la inauguració de l’exposició, la jornada del vuit de juliol continuarà amb diverses recreacions històriques al voltant de la figura dels Vescomtes de Cabrera i, per aconseguir-ho, el Carrer Ample –situat al mateix centre històric de la ciutat- es vestirà d’època feudal per transportar tothom qui vulgui a temps pretèrits. La primera sessió es farà a 2/4 de 7 de la tarda, seguida per d’altres programades a ¼ de 8, les 8 i ¾ de 9 de la nit.
Les reconstruccions transcorreran al voltant de la Font Gòtica del Carrer Ample, lligada a la pròpia història dels nobles feudals, comptant amb la participació de diversos personatges del segle XV, entre els quals cal incloure els principals protagonistes: en Bernat Joan de Cabrera i na Violant de Prades, és a dir: els Vescomtes de Cabrera. Els encarnaran dos actors de la companyia Alma Cubrae –especialitzada en aquest tipus d’esdeveniments-, així com els integrants de l’Esbart Joaquim Ruyra, que oferiran el ball dels gegantons amb les figures dels dos vescomtes.


Conferències i Visites Guiades Gratuïtes


Dos altres punts d’interès de les jornades seran diverses conferències i visites guiades gratuïtes que s’han programat al llarg del mes de juliol. Hi haurà tres conferències, i totes tres s’allotjaran a la mateixa Sala d’Exposicions Maria Luisa García-Tornel. La primera serà el divendres 7 de juliol a 2/4 de 7 de la tarda, i es titula ‘La construcció de la capital del Vescomtat de Cabrera. Blanes, segles XI-XV’, a càrrec del Doctor en Història Medieval Elvis Mallorquí.


La segona s’ha programat pel dijous 13 de juliol, de nou a 2/4 de 7 de la tarda, i en aquest cas es parlarà del ‘Castell de Montsoriu a Blanes’, a càrrec de Jordi Tura, Director del Museu Etnològic del Montseny. El cicle de xerrades finalitzarà el dissabte 15 de juliol a la mateixa hora, quan l’historiador Antoni Ginot, del Centre de Recerca d’Història Rural de la UdG, parlarà de l’Activitat pesquera al Blanes dels Cabrera, segles XV-XVI’.


Per la seva banda, les visites guiades gratuïtes tenen per objectiu fer un recorregut pel Blanes Medieval dels Cabrera. S’han programat quatre sessions: dues d’elles es faran els divendres 7 i 14 de juliol a 2/4 de 8 del vespre, i les dues restants els diumenges 9 i 16 de juliol a 2/4 d’11 del matí. El punt de partida és la Sala d’Exposicions Maria Luisa García-Tornel.
Aniran a càrrec de l’historiador i arqueòleg Joan Llinàs, les places són limitades i per això cal fer inscripció prèvia. Inscripcions Visites Guiades: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.  o bé trucant al telèfon de l’Arxiu Municipal: 972 355 268

 

Cultura

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.