Més d’un miler de persones assisteixen a la 29a edició de la Fira de l'Avellana de la Selva, que s’ha celebrat a Brunyola durant el cap de setmana

Enguany, la inauguració de la Fira va ser divendres al vespre i va comptar amb la participació de la major part dels alcaldes de la comarca

 

Gran expectació amb els tradicionals concurso de collir i esclovellar avellanes i la cursa de sacs a l’esquena

 

La població de Brunyola s’ha convertit de nou en la capital catalana de l'avellana amb la celebració de la 29a edició de la Fira dedicada a aquest fruit sec, que ha tingut lloc els dies 6,7 i 8 d’octubre.

Durant aquests tres dies han visitat la Fira més d’un miler de persones, que no han volgut deixar passar l’ocasió de gaudir d’una de les cites més arrelades a la comarca. En el marc d’aquests dos dies, els productors han tingut una bona venda d’avellanes.

Totes les persones que han participat d’una manera o altra a la Fira han coincidit a destacar que calia treballar per donar a conèixer els valors de l‘avellana de la Selva i de Brunyola per destacar-ne la seva importància en una bona alimentació, com a element plenament identificat amb el territori que contribueix a preservar un paisatge molt especial i, a crear riquesa a la comarca

 

El tret de sortida de la Fira va tenir lloc divendres al vespre i no dissabte al migdia, com s’havia fet en els darrers anys. El consistori ha avançat aquest acte més protocol·lari,  al qual van assistir la major part d’alcaldes i alcaldesses de la comarca de la Selva. La inauguració oficial es va fer a la Sala Ricard Teixidor i va comptar amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals; el mateix alcalde del consistori, Roger Puigdevall, així com també diversos diputats, consellers i regidors de la major part de municipis selvatans. Després dels parlaments a càrrec de les autoritats, es va oferir una degustació de productes amb avellana, amb el suport dels restaurants i establiments locals.

 

Després de la part més protocol·lària, i un cop inaugurada la Fira, va ser el torn per als més joves, que van prendre el relleu amb la celebració de la VIII edició del Sopar i el concert de música tradicional a càrrec del grup Corylus. Un cop va finalitzar el sopar es va fer una visita guiada nocturna al castell amb l’ acompanyament musical a càrrec de Lourdes Serra i el grup Corylus.

 

Els actes es van reprendre l’endemà, dissabte, ja amb l’obertura de la Fira amb una degustació i venda d’avellanes de la Selva i productes derivats als espais reservats pera als productors a la plaça de Brunyola. També, als entorns de la plaça, hi va haver parades de productes artesans.

Al matí es va fer un taller d’anellament d’ocells a càrrec de Joan Ventura i l’obertura de les exposicions que ha acollit l’Ajuntament durant aquests dos dies de Fira: “Les papallones comunes del nostre entorn”, “Els remences a Brunyola i Sant Martí Sapresa” i “Mobles restaurats per l’alumnat del curs de restauració municipal”. També es va fer una caminada popular per explotacions d’avellaners i una demostració d’eines al camp a càrrec de l’Associació de Productors d’Avellana de Brunyola i una nova visita guiada al castell de Brunyola amb la Lourdes Serra. També es va fer el taller infantil “Papallones amb paper”, amb en Joan Ventura, al matí, i l’espectacle infantil  “Fefe i companyia”, a la tarda. El darrer acte del dissabte va ser el tradicional concert de l’Avellana Jove, que enguany arribava a la seva XVIII edició amb Masko, Pelukas i Dj. Calvins.

Ell conseller d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, David Mascort, va ser l’encarregat de donar el tret de sortida oficial al tercer dia de la Fira amb la inauguració de les dues conferències, que es van fer al matí: “La ratafia cooperativa de la Sobirana” i “L’Avellana, un producte que transforma el territori” . Paral·lelament es van organitzar activitats infantils, una visita guiada al castell i un ofici solemne amb l’acompanyament de la coral Xàntica.

 

Èxit de participació dels tradicionals concursos

Els actes es van reprendre a la tarda amb una audició de sardanes i els tradicionals concursos que es fan com cada any a la plaça de Brunyola.

Enguany, el concurs d’esclovellar avellanes ha tingut com a guanyador en Sidro Valls i la segona classificada ha estat la Maria Valls. Pel que fa a la categoria júnior, ha guanyat en Ricard Subiranas, el segon lloc ha estat per a la Cèlia Domingo i el tercer lloc, per a en Joan Garriga. Pel que fa al concurs de collir avellanes, en Sidro Valls s’ha proclamat guanyador, seguit d’en Pol Casas en segona posició i en Quim Subiranas en tercer lloc. Pel que fa a la categoria júnior, en Ricard Subiranas ha estat el guanyador ,seguit de la Nora Parramon, que ha quedat en segona, i en Joan Garriga, que ha quedat tercer classificat.

Finalment, en el concurs de sac a l’esquena, en la categoria júnior, en Pau Subirana ha guanyat i en segona posició ha quedat la Marina Valls. En la categoria sènior, l’Ivan Masó s’ha proclamat guanyador i en segon lloc ha quedat en Sidro Valls.

 

El punt i final de la Fira de l’Avellana de la Selva va anar a càrrec del grup d’Els Pescadors de l’Escala, amb una cantada d’havaneres acompanyada de rom cremat.

 

 

Cultura

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.