La població de Brunyola acollirà la 29a edició de la Fira de l’Avellana de la Selva

 

La Fira s’ha presentat aquest dijous al migdia a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona

La població de Brunyola es convertirà de nou en la capital catalana de l'avellana amb la celebració de la 29a edició de la Fira dedicada a aquest fruit sec, que se celebrarà els dies 6,7 i 8 d’octubre.

L'esdeveniment s’ha presentat aquest dijous, 5 d’octubre, al migdia a la seu de la Generalitat de Catalunya amb la intervenció de la directora dels Serveis Territorials  d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisabet Sánchez; el vicepresident 3r del Consell Comarcal de la Selva, Albert Sanz; l'alcalde de Brunyola, Roger Puigdevall, i el tresorer de l’Associació de l’Avellana de Brunyola i comarques gironines, Pere Arbonés.  També hi ha assistit l’impulsor de la Fira, Joan Carles Codolà, i el mestre artesà Toni Noguera.

En el marc de la presentació, el vicepresident 3r del Consell Comarcal de la Selva, Albert Sanz, ha elogiat el poble de Brunyola per voler tirar endavant al seu dia una Fira d’aquestes característiques tot i les dificultats que això va poder comportar pel fet de ser un poble petit. Per això, “des del Consell, com no podia ser d’altra manera”, ha dit Sanz “es va donar i s’ha continuat donat el suport logístic necessari perquè poguessin fer realitat, any  rere any, aquesta Fira”. En aquest sentit, Sanz ha destacat el compromís del poble de Brunyola i Sant Martí Sapresa amb el sector de l’avellana, i més tenint en compte la situació viscuda els darrers anys.

El representant de l’ens selvatà també ha volgut remarcar el fet que aquesta Fira es va poder tirar endavant gràcies a la feina feta al seu dia per un dels treballadors de la casa, en Joan Carles Codolà, que tot i estar actualment jubilat ha continuat col·laborant aquests darrers anys perquè Brunyola i Sant Martí pogués continuar gaudint de la Fira. Sanz ha recordat que el paper de la dona en el món rural a Catalunya ha estat fonamental per garantir la continuïtat dels projectes agrícoles i ramaders que durant centúries han donat caràcter específic al nostre territori. Tal com ha assenyalat, “si volem que el cultiu de l’avellana continuï essent un element característic del nostre territori, i que esdevingui un producte de qualitat i de prestigi a la pagesia de Brunyola i la comarcals de la Selva, “hem de tenir molt present el paper que hi fan les dones,que en moltes ocasions són el pal de paller que permet mantenir aquest cultiu tradicional a la nostra comarca”.

Per la seva banda, l’alcalde de Brunyola, Roger Puigdevall, ha assegurat que “un any més estem molt il·lusionat davant d’una de les festes més importants de l’any del nostre municipi”. En el transcurs de la seva intervenció, Puigdevall ha explicat que l’avellana fa molts anys que es conrea al territori i que recentment ha rebut el reconeixement com a producte d’excel·lència de proximitat per la seva qualitat. Així mateix, l’alcalde ha agraït la col·laboració i el treball de totes les persones voluntàries que amb el seu treball i la seva dedicació han fet possible que la Fira sigui una realitat any rere any. També ha fet especial èmfasi en el paper que hi ha jugat l’ens selvatà i més tenint en compte les característiques del seu poble. Per això ha volgut agrair la implicació de l’ens selvatà en aquesta Fira des de la seva primera edició ja que, segons ha assegurat, si no hagués estat estat així, segurament no s’hauria pogut tirar endavant.

La directora dels serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisabet Sánchez ha posat l’accent en la importància del sector de l’avellana a les comarques gironines i també en la gran tasca que s’ha dut a terme des de l’Associació Avellana de Brunyola i Comarques gironines. En aquesta línia, Sánchez ha destacat la bona entesa que hi ha hagut des de sempre amb els productors i la bona sintonia que hi ha hagut des de l’inici de la posada en marxa del’Associació Avellana de Brunyola, que té l’objectiu de donar a conèixer la producció d’avellanes d’uns quants municipis de la província de Girona i promoure’n la comercialització.

Finalment Pere Arbonés, president de l’Associació Avellana de Brunyola, ha recordat la necessitat que hi havia de crear una marca, que identifiqués l’avellana produïda en aquesta zona i certifiqués que s’ha obtingut d’avellaners plantats a la província de Girona i que compleixen els requisits per produir avellanes de màxima qualitat.Aquesta evolució que ha tingut la Fira, amb la creació de l’Associació Avellana de Brunyola i la Marca Col·lectiva Avellana de Brunyola ha permès el desenvolupament econòmic dels municipis de la comarca. I l’avellana de Brunyola, n’és un clar exemple, i més si tenim en compte que un sol municipi compta amb prop de la meitat dels avellaners de la província de Girona, i recull 470 tones anuals d’avellana. 

A més de Brunyola, a la comarca de la Selva la producció d’avellana es localitza a Amer, la Cellera de Ter, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Anglès, Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar, dins la comarca de la Selva. També n’hi ha a Bescanó i Vilablareix, del Gironès. En total són 8 municipis selvatans i 2 del Gironès.

                                   

La inauguració de la Fira serà el divendres al vespre i tindrà la participació dels municipis de la comarca

El tret de sortida de la Fira tindrà lloc divendres al vespre i no el dissabte al migdia, com s’havia fet en els darrers anys. El consistori avança aquest acte més protocol·lari,  al qual assistiran la major part d’alcaldes i alcaldesses de la comarca de la Selva. La inauguració oficial es farà a la Sala Ricard Teixidor i comptarà amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals; el mateix alcalde del consistori, Roger Puigdevall, així com també diversos diputats, consellers i regidors de la major part de municipis selvatans. Després dels parlaments a càrrec de les autoritats, s’oferirà una degustació de productes amb avellana, que compta amb el suport dels restaurants i establiments locals.

Després de la part més protocol·lària, i un cop inaugurada la Fira, serà el torn per als més joves, que prendran el relleu amb la celebració de la VIII edició del Sopar i el concert de música tradicional a càrrec del grup Corylus. Un cop finalitzi el sopar es farà una visita guiada nocturna al castell amb l’ acompanyament musical a càrrec de Lourdes Serra i el grup Corylus.

 Els actes es reprendran l’endemà, dissabte, ja amb l’obertura de la Fira. Hi haurà degustació i venda d’avellanes de la Selva i productes derivats als espais reservats pera als productors a la plaça de Brunyola. També, als entorns de la plaça, hi haurà parades de productes artesans.

Al matí hi haurà un taller d’anellament d’ocells a càrrec de Joan Ventura, a partir de les vuit. Dues hores més tard ja es farà l’obertura de les exposicions que acollirà l’Ajuntament durant aquests dos dies de Fira: “Les papallones comunes del nostre entorn”, “Els remences a Brunyola i Sant Martí Sapresa” i “Mobles restaurats per l’alumnat del curs de restauració municipal”. A les onze del matí està previst que es faci una caminada popular per explotacions d’avellaners i una demostració d’eines al camp a càrrec de l’Associació de Productors d’Avellana de Brunyola. Una hora més tard, tornarà a ser el torn de la Lourdes Serrà amb una visita guiada al castell de Brunyola per a aquelles persones que ho vulguin; aquesta visita es tornarà a fer a les quatre de la tarda.   També s’han organitzat el taller infantil “Papallones amb paper”, amb en Joan Ventura, al matí i l’espectacle infantil  “Fefe i companyia” a la tarda. El darrer acte del dissabte serà el tradicional concert de l’Avellana Jove, que enguany arriba a la seva XVIII edició amb Masko, Pelukas i Dj. Calvins.

Ell conseller d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, David Mascort, serà l’encarregat de donar el tret de sortida oficial al tercer dia de la Fira amb la inauguració de les dues conferències, que es faran al matí: “La ratafia cooperativa de la Sobirana” i “L’Avellana, un producte que transforma el territori” . Paral·lelament s’han organitzat activitats infantils, una visita guiada al castell i un ofici solemne amb l’acompanyament de la coral Xàntica.

Els actes es reprendran a la tarda amb una audició de sardanes a partir de dos quarts de cinc de la tarda a la plaça de l’Església. Seguidament s’iniciaran els tradicionals concursos es faran com cada any a la plaça de Brunyola; el VII Concurs de collir avellanes, Memorial Joan Horta; el XXI Concurs internacional d’esclovellar avellanes, Memorial Joan Mascort; i la XIV Cursa amb sacs a l’esquena, Memorial Pere Parera.

Abans de l’arribada del vespre els visitants podran gaudir d’una cantada d’havaneres amb el grup Els Pescadors de l’Escala, entorn de dos quarts de set del vespre, i també podran beure rom cremat; totes dues activitats es faran a la plaça de Brunyola. La cloenda de la Fira d’enguany es farà poc després de les nou del vespre.

 

 

Cultura

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.