El programa Cultura i transformació digital, impulsat pel Consell de la Selva, genera noves eines i recursos basats en l’ús de les noves tecnologies al sector cultural-creatiu de la comarca

“Cultura i transformació digital” ha estat un programa impulsat pel projecte SelvaCultura per donar resposta a les dificultats de transformació digital què s’enfronta el sector cultural i creatiu

 

El conseller de Cultura, Josep Roquet, ha explicat que amb aquest programa s’ha ofert als artistes de la comarca de la Selva noves eines digitals amb les quals continuar aprofundint en la seva pràctica diària i encarar nous projectes de futur, fusionant art, tecnologia i patrimoni

 

El programa Cultura i Transformació Digital, impulsat pel Consell de la Selva, genera noves eines i recursos basats en l’ús de les noves tecnologies al sector cultural-creatiu de la comarca. En el marc d’aquesta iniciativa s’ha desenvolupat un programa formatiud’accions per a la innovació digital dirigit als agents culturals creatius del territori, amb l’objectiu de contribuir a la professionalització i competitivitat de la seva activitat.

En el transcurs d’aquest programa s’han impulsat 3 laboratoris de co-creacióde peces audiovisuals de gran format gràcies a tècniques d’intel·ligència artificial.

Cultura i transformació digital ha estat un programa impulsat per SelvaCultura per donar resposta a les dificultats de transformació digital què s’enfronta el sector cultural-creatiu, sobretot en territoris rurals fora dels circuits habituals d’espais formals d’innovació digital i tecnològica.

Durant tres mesos, d’abril a juny de 2023, un gran nombre de participants de tipologia diversa especialment artistes de diferents disciplines, han pres part a les accions formatives per a la innovació digital als espais d’innovació i experimentació digital adaptats a les particularitats del territori.

El programa formatiu ha comptat amb sessions presencials i en línia, en què quinzena de professionals han incidit en les diferents fases d’un projecte cultural: creació, comunicació i gestiócultural. S’ha ofert acompanyament individualitzat a projectes i s’han realitzat visites al Departament de Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, a l’exposició Digital Impact o la visita al Centre d’Arts Digitals IDEAL, entre d’altres.

Els laboratoris de co-creació s’han impulsat als municipis de Sant Hilari Sacalm, Amer i Maçanet de la Selva. Uns tallers 100% pràctics d’aplicacions gratuïtes d’intel·ligència artificial per la generació d’imatges per ser projectades en forma de videomapatge de gran format. Els tallers es van dur a terme en tres jornades de treball a cada municipi i el resultat va ser la projecció dels videomapatges col·laboratius fets amb IA a les façanes d’edificis emblemàtics dels municipis.

Durant el programa s’han generat interessants i necessaris debats sobre el nou paradigma que suposen aquest tipus d’aplicacions i el nou concepte d’autoria que comporten, s’ha millorat la visibilització del talent local vinculat a l’art digital i s’ha aprofundit en els diferents camps creatius dels participants amb la descoberta de nous llenguatges i tècniques.

Totes les accions del programa han estat gratuïtes i s’ha creat una xarxa amb 73 agents participants vinculats a la creació contemporània, la recerca i la innovació en diferents camps creatius. Aquest programa ha estat subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals.

El conseller de Cultura, Josep Roquet, ha explicat que amb aquest programa s’ha ofert als artistes de la comarca de la Selva noves eines digitals amb les quals continuar aprofundint en la seva pràctica diària i encarar nous projectes de futur, fusionant art, tecnologia i patrimoni. En aquesta línia, el programa ha permès obrir, al mateix temps, les portes a unes tecnologies que ja no es poden considerar de futur sinó de d’actual contemporaneïtat.

 

Resultat obtinguts:

Videoresum itinerari formatiu

Videoresum laboratoris de co-creació

Resultats del mappings fet amb IA a Amer

Resultat del mapping fet amb IA a Sant Hilari Sacalm

Resultat del mapping fet amb IA a Maçanet de la Selva.

 

 

 

 

Cultura

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.